Megnőtt az igény

2018.08.15. 07:00

Hőhullámban fogy a hűtőeszköz Zalában

A kereskedelem idén valószínűleg nagyságrendekkel több klímaberendezést és ventilátort adott el, mint tavaly. Harmadik hete tart a hőség, amin belül két hétig hőségriadó volt érvényben.

Hajdu Péter

Vincze Zsolt tapasztalatai szerint az idei szezonban kelendőek a mobil klímák és a ventilátorok Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– Ebben az időszakban akkora a fogyasztói igény velünk szemben, ami gyakorlatilag kielégíthetetlen. Ez valamennyi partnerünkre, a magánszemélyekre, az önkormányzatokra és a szerződött partnereink közé számító vállalkozásokra is igaz. A nagy melegben, a folyamatos működés során, a meghibásodások száma is nő. Tizenöten dolgozunk a vállalkozásnál, de ha kétszer vagy háromszor ennyien lennénk, akkor sem lennénk elegen – mondta érdeklődésünkre Moód Tímea, egy zalaegerszegi, klimatizálásra szakosodott vállalkozás vezetője.

Vincze Zsolt tapasztalatai szerint az idei szezonban kelendőek a mobil klímák és a ventilátorok Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A rendkívüli igényeket azzal is összefüggésbe hozta, hogy több, klímával foglalkozó vállalkozás is megszűnt vagy profilt váltott az elmúlt években, s azok ügyfelei is hozzájuk fordulnak. A szakértő szerint az idei hőség mellett a lakásépítések élénkülése is megnövelte a klímaberendezések forgalmát.

– Megnőtt az építőipari teljesítmény, ezen belül a lakásépítések száma is. Zalaegerszegen számos új lakás épül, és az új építésű lakások többségének árába a beruházó már belekalkulálja a klíma alapcsövezés szerelését. Folyamatban van például a Color, illetve a Kerámia lakópark építése, ahol most ért abba a fázisba a beruházás, amikor az épületekbe sorra szereljük a berendezéseket, többnyire az erkélyekre – válaszolta érdeklődésünkre a cég vezetője.

Az új gépjárműveket szinte kivétel nélkül vagy automata, vagy kézi működtetésű klímával látják el a gyártók. A nyári csúcsidőszakban a meghibásodások és javítások száma óhatatlanul megnő.

– A klímagáz zárt rendszerben kering, és a meleg hatására megnövekszik a térfogata. Ha elöregedett a gépkocsiba szerelt légkondicionáló berendezés, illetve elég, ha a tömítés hibásodik meg valahol, elszökik a hűtőgáz. Az autók klímáját zömében ezért kell javítani – mondta el az egyik autómárka klímák szerelésére szakosodott ágazatának vezetője, Török Tamás. – Másrészt az autó klímakondenzátora a motor vízhűtője előtt van. Egész évben kapja a kőfelverődést, télen a sót, és előbb-utóbb meggyengül, kilyukadhat. Persze mindenkinek most sürgős a javítás, amikor nyaralni indul, akkor is, ha a klíma hetekkel, hónapokkal ezelőtt hibásodott meg. Tapasztalataink szerint télen mindenkinek jó a klímája – mondta a szakember, aki tanácsként hozzátette: télen ugyan nem szükséges hűteni, ám ajánlott olyankor is hetente egyszer bekapcsolni a berendezést a tömítések kenése miatt.

Az egyik zalaegerszegi műszaki áruház vezetője érdeklődésünkre elmondta, az idei szezonban szinte folyamatosan vásárolták náluk a mobil klímákat és a ventilátorokat.

– Az első májusi hőhullám is kiváltott már egy fokozott igényt, majd az augusztusi kánikula ugyancsak. Legalább egy hét forróság kell ahhoz, hogy az emberek elinduljanak a levegőt hűtő eszközökért. Az elmúlt hetekben olyan meleg volt, hogy már éjszaka sem szellőztek a lakások, így szinte naponta küldtük a megrendeléseket a nagykereskedőhöz – mondta az idei tapasztalatokról Vincze Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!