Energiatakarékosan

2019.03.12. 11:30

Befejezéséhez közeledik a nyomóvezeték cseréje Nagykanizsán

A hónap végére befejeződik a Csengery utca és a miklósfai városrész között húzódó szennyvíz nyomóvezeték cseréje. A közel 90 millió forintos beruházással új rákötési igényeket is képes lesz fogadni a Délzalai Vízmű Zrt.

Pásztor András

A nyomóvezeték szerelvényaknáját helyezik el egy daru segítségével a vízmű szakemberei

Fotó: GSZ

Amint arról korábban már beszámoltunk: a nyomóvezeték cseréjére azért volt szükség, mert amióta Iharos, Iharosberény, Inke és Pogányszentpéter csatlakozott a rendszerre, jelentős kapacitáshiány lépett fel a nyomóvezeték szűk átmérője miatt; a fogyasztási csúcs­időszakokban folyamatos szivattyúzással lehetett csak biz­tosítani a szennyvíz továbbítását.

Most, mintegy kétkilométeres szakaszon a korábbinál kétszer nagyobb átmérővel rendelkező nyomóvezetéket fektettek. A miklósfai beruházás lassan a befejezéséhez közeledik, a minap már a nyomóvezeték szerelvényaknáját is elhelyezték, amit egy hatalmas daru emelt a helyére.

A nyomóvezeték szerelvényaknáját helyezik el egy daru segítségével a vízmű szakemberei
Fotó: GSZ

– Az elmúlt időszak egyik legnagyobb beruházásának a végéhez közeledünk, terveink szerint március végére teljesen elkészülünk az új nyomóvezetékkel – mondta Kendli Richárd, a Délzalai Vízmű Zrt. szolgáltatási igazgatója, aki hozzátette: a régi nyomóvezeték egy szakasza is megmarad, hogy a ligetvárosi iparterületről képesek legyenek fogadni az új rákötési igényeket.

Mint az nemrégiben kiderült: a szolgáltató az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) is pályázatot nyújtott be energiatakarékos eszközök, berendezések beszerzésére. Jelen pályázati célra az országos szinten rendelkezésre álló keretösszeg 5 milliárd forint, amiből a fejlesztések költségeinek 50 százalékát lehet finanszírozni. A Délzalai Vízmű Zrt. a régi szivattyúkat cserélné új, energiatakarékos berendezésekre.

– Többek között a Molnári vízbázishoz tartozó egyik csáposkút szivattyúját, a fakosi ivóvíz nyomásfokozó szivattyúit, illetve több szennyvíz­átemelő szivattyút cserélnénk le a pályázati támogatásból, illetve a kanizsai önkormányzat által biztosított önerőből – fogalmazott a szolgáltatási igazgató, aki megjegyezte: ez idáig nem lehetett a víziközmű rendszereket működtető infrastruktúra fejlesztésére pályázni, éppen ezért örömmel fogadták az ITM kiírását.

A szivattyúk beszerzésének becsült költsége eléri a 8,4 millió forintot, amelynek 50 százalékát támogatásként kaphatja meg a szolgáltató a pályázat pozitív elbírálása esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!