Kevés lett a repceméz

2019.05.21. 14:00

Rossz évtől tartanak a zalai méhészek

Az előző több mint egy hét időjárása sok méhészt kényszerpihenőre kárhoztatott. A sok eső és a hideg idő meggátolta a gyűjtögető rovarokat, hogy kirepüljenek, és több mint egy hete gyakorlatilag leállt a nektár hordása. A repcemézet már többnyire kipergették, de a javában virágzó akácról semmit sem gyűjtöttek még a méhek. Ez az, ami miatt legjobban aggódnak a méhészek.

Hajdu Péter

Czémán László a kipörgetett friss, mellette pedig a már megszilárdult repcemézet mutatja, s mint mondta, ő is aggódva várja az akác hozamát Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap

– A repcevirágzásnak a szeles, hűvös idővel vége lett. Nagyon eltérő eredmények születtek a megyében. Vannak olyan területek, ahol egészen elfogadható repceméztermések születtek, volt, ahol családonként 20 kilogramm repcemézet is gyűjtöttek a méhek, de a méhészek többsége méhcsaládonként 6-8 kilogramm repcemézzel kellett, hogy beérje – válaszolta érdeklődésünkre Hampuk Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Zala megyei szaktanácsadója.

Hozzátette, hogy a nagy átlagban kis, vagy gyenge közepes termést részben a tavaszi szárazság okozta. A repce a szárazságban kevésbé bokrosodott, így kevesebb virágot is hozott, de a talaj minősége, a növény fajtája is hatással volt a termésre, a végén már a szél és a hideg is. Időnként attól is tartanak a méhészek, hogy a repce virágzása belenyúlik a korai akácvirágzásba. Olyankor ugyanis nehéz elkülöníteni a kevésbé értékes repcemézet a bevétel döntő részét jelentő, legértékesebb akáctól. Nos, ettől most nem kellett tartani, habár a hideg a repceméz pörgetését is akadályozta. A méhészek most mindenesetre attól tartanak, hogy lekéstek az akácról, ami több mint egy hete elkezdett virágozni, és mint hallottuk, a megye déli részén, Nagykanizsa környékén már a múlt héten volt némi akáchordás, ami a bekövetkező viharos hidegben nyilván leállt.

– Az akác a múlt hét elején már adott volna nektárt, ha olyan idő lett volna. Volt már arra példa, hogy a nagyon erős szél és az eső károkat okozott. Előfordul ugyanis, hogy az eső ráesik a kinyílott virágra, amitől az nehéz lesz. Ilyen esetben az erős szél könnyen megtöri az elnehezült akácvirágot. Volt rá példa, hogy a megtört virág nem adott nektárt. Ettől félünk most is, és emiatt kétkedve várjuk az elkövetkező időszakot. Ha elindul az akácvirágról a nektárgyűjtés, akkor egy kicsit megnyugszunk, ellenkező esetben viszont komoly bajok lehetnek – kommentálta az időjárásfüggő méhészetek helyzetét Hampuk Gábor.

Czémán László a kipörgetett friss, mellette pedig a már megszilárdult repcemézet mutatja, s mint mondta, ő is aggódva várja az akác hozamát Fotók: Katona Tibor/Zalai Hírlap
Mátyás Zsolt a méhbölcsőket ellenőrzi a Czémán méhészetben

Hasonló értékelést kaptunk Czémán László méhésztől, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnökétől, aki mintegy négyszáz méhcsaláddal gazdálkodik, egy részüket vándoroltatva a jobb területek között. Vele a felsőrajki méhészetében találkoztunk. Mint mondta, a repceméz nagy részét már kipörgette, de még maradt a keretekben, viszont az elmúlt napokban olyan hideg lett, hogy nem volt tanácsos a pörgetés miatt megnyitni a kaptárakat. A méhészek egységes véleménye szerint az most már biztos, hogy az egyhetes kényszerszünet miatt kevesebb lesz idén az akácméz.

– A méhek fejlődésével nem volt gond, viszonylag jól átvészelték a telet. Azonban a repceméztermés nagyon változékony, területfüggő volt. Főleg a korai fajták esetében volt, ahol elég szépen tudtak gyűjteni a méhek, de máshol a késői virágzás belenyúlott a rossz időbe. Lassan egy hónapja rossz idő van, még etetni is kellett a méheket. Az akácról pedig még semmi gyűjtés nem volt. A méheim nagy részét már több mint egy hete letelepítettem Somogyba a korai akácra számítva, de nem volt nektárhordás. Ki sem tudtak járni a méhek, esetleg kényszerből, csak vízért kijártak a fiasítás számára. Tizenegy-tizenkét fok alatti hőmérsékletben nem tud röpülni a méh, mert ledermed – kaptunk információt e hasznos rovarok egyik élettani sajátosságáról.

– Legfeljebb húsz napig lehet számítani az akác virágzására, beleértve a korábbi délebbi, somogyi, baranyai virágzást is. Ebből az időszakból már tíz napot elvesztettünk. Ha a következő napokban lesz is jó idő, már nagyon hamar véget ér az akác virágzása. Erről még azt is érdemes tudni, hogy tizenkilenc fok alatti hőmérsékleten az akácvirág nem ad nektárt – mondta Czémán László.

Nátrán Attila söjtöri méhész egyenesen tragikusnak minősítette az idei méhészeti helyzetet, ami, mint elmondta, hasonlatosnak ígérkezik 2013-hoz, ami az Yvette ciklon kártételeiről vált nevezetessé. Hozzátette, az prognosztizálható, hogy egyre több méhész fogja a veszteségek miatt abbahagyni a tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!