Kamerákkal is figyelik

2020.06.08. 07:00

Pat mezőgazdasági gépbeszerzést is megvalósított

A dél-zalai kistelepülésen saját, illetve pályázati forrásból hajtottak végre fejlesztéseket a közelmúltban. A beszerzéseknek köszönhetően az önkormányzati földek művelése vált könnyebbé, illetve most már kamerarendszer óvja a helyi lakosság értékeit.

Benedek Bálint

Horváth Zsolt a háti permetezővel, Szalóki Mónika a burgonyaszedő és -vető gép mellett

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Bata Zoltán polgármester igyekszik a lakosság ­igényeit figyelembe véve dolgozni, s ennek alapján csoportosítja a megoldandó feladatokat. Az elmúlt időszakban több területen is sikerült előrelépniük. Mint elmondta: az önkormányzat évek óta művel földterületeket a Start munkaprogram keretében. Az idén tíz emberrel 12 hektáron burgonyát, hagymát és kukoricát termesztenek. Az ő munkájukat könnyíti meg az 1,7 millió forintos gépbeszerzés, melynek keretében pályázaton nyertek egy motoros, háti permetezőkészüléket, valamint burgonyaültető és -kiszedő berendezést. Amellett, hogy a terményeket helyben értékesítik, az évek során kialakult egy főleg vendéglátósokból álló vendégkörük, akik számítanak a jó minőségű zöldsé­geikre.

Horváth Zsolt a háti permetezővel, Szalóki Mónika a burgonyaszedő és -vető gép mellett
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Ugyancsak hasznos beruházás volt a nemrégiben kiépített kamerarendszer – folytatta a településvezető. – Ráadásul az önkormányzat teljes egészében saját költségvetéséből, 4,3 millió forintból valósította meg a 14 kamera felszerelését, illetve az új központ kialakítását. A településen sok idős ember él, s szeretnénk őket a legnagyobb biztonságban tudni, ahogy az ingatlanokat is. Korábban előfordultak kisebb lopások, ám az elmúlt időszakban ez már nem volt jellemző. Ettől függetlenül reméljük, hogy az egész települést pásztázó rendszer kiépítésének híre megy. A rendőrség körzeti megbízottja folyamatosan figyeli a történéseket, sőt a kamera egy hónapig tárolja is a felvételeket.

A fejlesztések mellett az önkormányzatnak tervei is vannak a jövőre nézve. Bata Zoltán szerint ezek közül fontos kiemelni a több mint negyed évszázados faluház rekonstrukcióját. Ennek keretében jelenleg 5 millió forintos pályázati és saját forrásból a nyílászárók cseréje, az elektromos hálózat modernizálása történt meg, ám a Magyar Falu Program keretében további támogatást szeretnének igényelni az intézmény teljes felújítására. Továbbá – állami pályázat segítségével – az evangélikus egyházzal közösen 30 millió forintból újítanák fel a gyülekezeti házat. Az elöregedett épület mára korszerűtlenné vált, több helyen beázik, ám az igényelt összegből modernizálható lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!