nemzeti park

2021.01.16. 09:00

Szürkemarhák a Mura árterében

Látványos szakaszába érkezett a település határában, a Mura közelében megvalósuló gazdálkodási centrum kivitelezése, melynek már -részben- állnak a falai.

Horváth-Balogh Attila

Lelkes András mögött az épülő gazdálkodási centrum

Fotó: HBA

Mint arról korábban hírt adtunk: a Mura Nemzeti Program keretében közel félmilliárd forint uniós forrásból a Mura-mente komplex élőhelyfejlesztését valósíthatja meg és úgynevezett gazdálkodási centrumot alakíthat ki az általa kezelt területeken a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága. A beruházás egyes elemei már elkészültek, a Letenye határában épülő gazdálkodási centrum kivitelezése pedig mostanra látványos szakaszához érkezett – a beruházás állásáról Lelkes András természetvédelmi őr adott pillanatképet.

Lelkes András mögött az épülő gazdálkodási centrum
Fotó: HBA

- A fejlesztés helyszíne a Mura ártere – bocsátotta előre Lelkes András. – A beruházással érintett rész tájvédelmi körzet, Natura 2000-es besorolású terület és része a Mura-Duna-Dráva Bioszféra Rezervátumnak is. A fejlesztés tulajdonképpen a védett terület állapotának javítását célozza a régi, hagyományos legeltetéses tájhasználat ismételt bevezetésével, melynek köszönhetően kialakultak az erdők és a gyepes területek – azonban ez az extenzív tájhasználat a nagyüzemi, intenzív, a legeltetéses állattartásra kevésbé támaszkodó mezőgazdasági termelés elterjedésével háttérbe szorult. Ezt szeretnénk ezen az ártéri részen ismét meghonosítani.

Lelkes András jelezte: másrészt az ártér vízelvezető képességének javítása, illetve fenntartása vízügyi elvárás, ami azonban gépekkel több szempontból is nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható, elegendő kézimunka-erő pedig nem áll rendelkezésére. A legeltetéses állattartással, szürkemarhák letelepítésével azonban igen, így egyszerre két cél is megvalósulhat.

- A szürkemarhák letelepítéséhez gazdálkodási centrumot szükséges építenünk, hiszen kell lennie egy helynek a töltésen kívül, ahová az állatokat ki tudjuk hozni, ha a Mura jelentős mértékben megárad – magyarázta a szakember. – E centrumban helyezzük el az állományt (első körben maximum 50 állatot, ami később bővíthető) a téli időszakban is, illetve nem utolsó sorban, itt tároljuk a tartásukhoz szükséges eszközöket. Mivel a pályázat a térség erdeinek kezelését is tartalmazza, a nem őshonos fafajokat (amerikai kőris, zöld juhar) fokozatosan honos fajokkal váltjuk fel, s visszaállítjuk a gyepterületeket is, ez ugyanis elengedhetetlen a legeltetéshez.

Lelkes András azt is jelezte: kapcsolódó, határon átnyúló, illetve más nyertes pályázatok révén a térségben kerékpár-útvonalak kijelölésére is sor kerül, továbbá a molnári kikötőnél már elkészült egy interaktív tanösvény, illetve további kikötőket építenek. Mindezek révén a Mura térségében egy komplex természetvédelmi projekt készülhet el a remények szerint legkésőbb 2021 végéig.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Mura Nemzeti Programért felelős miniszteri biztos érdeklődésünkre közölte: a program egyik fő eleme, hogy segítse létrehozni azokat a turisztikai attrakciókat, melyekkel nem csak Zala megyéből, hanem az ország távolabbi pontjairól, sőt akár külföldről is ide tudjuk csábítani a turistákat.

- Célom, hogy ezeknek a turisztikai fejlesztéseknek az összekapcsolásával olyan komplett „csomagot” tudjunk adni a szabadidejüket aktívan eltölteni kívánó idelátogatóknak, mely jól tervezhetően, egymásra épülő módon, gazdag élményeket nyújthat – mondta Cseresnyés Péter. – Az egyik ilyen turisztikai célpont lehet a Letenye határában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gondozásában megvalósuló új turisztikai látogatóhely és tanösvény. A szürkemarha gulyának otthont adó komplexum kiváló célpontja lehet a természetbe visszakívánkozó látogatóknak, a bakancsos és a kerékpáros turista életformát kedvelőknek.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-mura-mente-elovilagaval-ismerkedhetnek-a-turazok-elkeszult-a-tanosveny-4374407/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!