Koronavírus Zalában

2021.03.26. 11:30

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai nem kímélték a Tungsramot sem

Nehéz évet jósol az idén 125 éves Tungsramnak a vállalat pénzügyi igazgatója, Tóth István, aki elmondta: a Covid gazdasági hatásai, sok más hazai gyártóvállalathoz hasonlóan, erősen érintették a magyarországi székhelyű multinacionális céget. A vállalatcsoport idei céljaihoz és a minél több munkahely megőrzéséhez költségvetési fegyelem, összefogás szükséges.

ZH

A Tungsram nagykanizsai gyára madártávlatból. Stabilan tartják a vállalatot Fotók: ZH

Nem kímélték a Covid-világjárvány okozta gazdasági viharok a Tungsramot, amelyet 1896-ban alapítottak, azaz idén 125 éves. Az ünneplés tehát visszafogott lesz mind a budapesti központban, mind a Nagykanizsán és Zalaegerszegen működő gyárakban, mondja Tóth István, a vállalat pénzügyi igazgatója, aki a kihívásokkal teli 2020-as évhez hasonlóra számít idén is. Az egyetlen, igaz, jelentős különbség, jó esetben, az év végi mérleg lehet: sok más hazai vállalathoz hasonlóan a Tungsram is veszteséggel zárt tavaly, idén viszont a cél a pozitív eredmény.

A Tungsram nagykanizsai gyára madártávlatból. Stabilan tartják a vállalatot Fotók: ZH

– Összességében 9 százalékkal csökkentek eladásaink az előző évhez képest: 2019-ben 74 milliárd forint volt az értékesítésünk, amíg 2020-ban 6 milliárd forinttal kevesebbet tettek ki a teljes év eladásai. Leginkább az autólámpa-gyártó ágazatunkat érintette a világjárvány, ahol az előző évhez képest 29 százalékos volt a visszaesés – illusztrálja a helyeztet Tóth István. – A világítástechnikai termékek területén legalább 50 százalékkal esett a saját gyártás volumene 2017 óta. Ráadásul a Covid-pandémia az egész világon cégek százezreinek okozott sokkot az értékesítésben, gyártásban, így az igények is kiszámíthatatlanabbak lettek.

Pozitív irányú változást 2021 második felétől prognosztizál a cég, amelynek új stratégiája működni látszik: a tervek szerint néhány éven belül már csak bevételének 50 százaléka származik a társaságot világhírűvé tevő világítástechnikából, a forgalom másik fele pedig új ágazatokból jön. Ilyen például a teljes világítási felújítást és energiakorszerűsítést végző Solution ágazat, a beltéri növénytermesztésben máris világszínvonalú, úttörő Agritech vagy a lámpagyártásban szerzett tudást kamatoztató high-tech „alkatrészek és szolgáltatások” üzletág. Ezek alakuló sikertörténetek, máris számos ígéretes mérföldkővel, ám átütő üzleti eredmények az idei év végétől várhatóak. Az átalakulás önmagában is jelentős terhet ró a vállalat munkatársaira, mindehhez társul a mindegyik korábbinál erősebb harmadik hullám, amely a világgazdaságban is fenntartja a kiszámíthatatlanságot.

Tóth István: Felelősek vagyunk a 125 éves magyar világmárkáért

– Meg kell küzdenünk a koronavírus harmadik és akár további hullámai okozta üzleti, piaci bizonytalansággal, és az első félév várhatóan alacsony bevételeivel. Szigorú költséggazdálkodás mentén haladunk előre a vállalat minden részén – hangsúlyozza Tóth István. – Stabilan kell tartanunk a vállalatot, hogy megállja helyét mind a 100 ország piacán, ahol jelen vagyunk. Felelősek vagyunk a 125 éves magyar világmárkáért, a nálunk dolgozó emberek állásáért és van miért helytállnunk a minket támogató pénzügyi intézmények, befektetők és a magyar állam felé. Mind össze kell fognunk!

Tóth István kiemelte: a vállalat a járványhelyzetben is igyekszik minél több munkahelyet megőrizni. Tavaly sikerült a Tungsram egészének összefognia ennek érdekében a „munkahelyvédelmi akció­tervvel”, amelyben negyedévig rövidített munkaidőben dolgoztak.

– A cég a munkahelyek megőrzése mellett azonban így is fontosnak tartja, hogy legyen bérfejlesztés az idén is, az alacsonyabb keresetű munkavállalóink esetében erre tettünk is javaslatot a munkavállalói érdekképviseleteknek – teszi hozzá Tóth István.

A Tungsram emellett hagyományosan több juttatással és kedvezménnyel segíti minden dolgozóját és családjukat. Ilyen a cég által fizetett korlátlan beszélgetést tartalmazó mobiltelefonkártya mobilinternettel, ingyenes szűrővizsgálatok, kedvezményes vásárlási lehetőségek. A frissen szülőkké vált munkatársak egyszeri pénzjuttatást kapnak, tragédia esetén pedig a hátrahagyottak haláleseti kifizetésben részesülnek.

Hazánkban tervez, fejleszt és gyárt

A Tungsram 2018-ban magyarországi központú, innovatív, globális márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa-ágazatának felvásárlásával.

A 3700 alkalmazottat foglalkoztató vállalat termékeinek 93 százalékát exportálja, 100 nemzetközi piacon van jelen értékesítési hálózata révén. A prémium minőséget előállító öt magyarországi gyárra (Budapest, Hajdúböszörmény, Kisvárda, Nagykanizsa és Zalaegerszeg), valamint a velük együttműködő, 1600 beszállítóra és partnerre épülő, termelékeny ellátási lánc előnyt jelent a piaci versenyben. A Tungsram Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, s fejleszti üzletágait az okosmegoldások, a beltéri növénytermesztés, a fertőzésmegelőzés, valamint az alkatrész- és komponensgyártás területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!