A rendezvényre a szomszédos települések kertbarátait is meghívták

2024.01.27. 17:04

Vince-napi pincejárás Bakon

Nagyon rossz esztendőt hagytak maguk mögött a szőlőtermelők, annak dacára, hogy 1901 óta 2023 a legmelegebb volt, csapadékmennyiséget tekintve pedig a nyolcadik sorban.

Arany Gábor

Vigh László, dr. Pálfi Dénes, Németh Dezső a metszési bemutatón

Fotó: A szerző

Ezt dr. Pálfi Dénes kertészmérnök fogalmazta meg érdeklődésünkre a Bak melletti hegyen szombaton rendezett, Vince-naphoz kapcsolódó pincebejáráson, ahol metszési bemutatót is tartott, ez alkalommal Németh Dezső birtokán.
– Bíztunk abban, hogy magas cukorfokkal jó minőség lesz, de a betegségek, a lisztharmat, a peronoszpóra közbeszólt – idézte fel dr. Pálfi Dénes. – Különösen a peronoszpóra okozott gondot. Ez a fertőzés általában a levélen szokott megjelenni olajfoltok formájában. Idén azonban nem így volt, mert a fürtök már fertőződtek, amikor a leveleken nem látszott semmi. Ez komoly tanulság _ hangsúlyozta. 
Szót arról is, hogy  eddig a szőlő hibátlanul telelt, hiszen mínusz 8 Celsius foknál hidegebb nem volt, de még nincs vége a télnek. Mint mondta, a Vince-nap a tél felének is tekinthető. Hagyomány ilyenkor  4-5 rügyes vessződarabokat vágni, majd szobahőmérsékleten tartva figyelni a rügyek kihajtását. Ezek számából és a hajtások kezdeményéből lehet következtetni az idei termésre, ami persze még sok mindentől függ. 
A Vince-napi pincejárást húsz éve szervezi az 1974-ben kertbarát körként megalakult, napjainkban félszáz tagot számláló Baki Kistermelők Baráti Egyesülete. Elnökük, Béres Gyula elmondta, a rendezvényre a szomszédos települések kertbarátait is meghívták. A napsütéses időben száznál több résztvevő érkezett, akiket Vigh László országgyűlési képviselő is köszöntött.
Az egybegyűlteknek szakmai információkkal szolgált Tüh Annamária növényorvos, aki az elmúlt év tapasztalatai mellett felhívta a termelők figyelmét az idén várható kihívásokra is.
A Vince-napi programon Furján Gellért plébános mondott áldást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!