Vádemelés

2024.05.13. 08:37

Hiába az eltiltás, újra járművet vezettek

A közelmúltban három ilyen ügyben történt vádemelés, ezekről adott ki összefoglalót megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Jánky Judit.

Arany Gábor

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Ebben kiemelte: a járművezetés az eltiltás hatálya alatt vétsége esetén büntetésként akár szabadságvesztés is kiszabható az elkövetővel szemben. 

A közelmúltban vádemeléssel befejezett ügyekben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség olyan személyek ellen emelt vádat, akiket korábban szabálysértési hatóság engedély nélküli vezetés, vagy a bíróság ittas járművezetés miatt tiltott el, de ez nem tartotta vissza őket.

Az egyik vádlott, egy fiatalkorú fiú korábbi eltiltása dacára 2024. január 2-án délután Zalaegerszegen közlekedett Yamaha típusú segédmotoros kerékpárjával, amikor a 74-es és 76-os számú főutak kereszteződésénél megpróbálták őt a rendőrök ellenőrzésre megállítani. A fiatalember azonban a jelzésre nem volt tekintettel, a körforgalomból a füves területen keresztül a Park Center felé menekült, majd elrobogott a Parkerdőn keresztül vezető Damjanich úton, ahol a rendőrjárőr már nem tudta követni, mert az utat sorompó zárja le. A fiatalember egy hónappal később újra segédmotor-kerékpárral közlekedett, egy zalaegerszegi bevásárlóközpontnál azonban felismerte az éppen ott vásárló rendőr, aki intézkedett vele szemben.

A másik ügy vádlottját ittas járművezetés miatt 1997-ben tiltotta el a bíróság végleges hatállyal a közúti járművezetéstől, ám ennek nem volt visszatartó ereje, mert  2023 szeptemberében volán mögé ült, és ez alkalommal is ittas volt, állapították meg a rendőri ellenőrzéskor.

A harmadik férfi szintén ittas járművezetés miatt kapott eltiltást 2023. október 27-től. Erre nem volt tekintettel, ez derült ki 2024. március 10-én, amikor személygépkocsiját Zalaegerszegen megállították a rendőrök, és az ellenőrzésekor az alkoholszonda ittasságot jelzett nála. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában