Téli gumi

2017.11.13. 16:06

Szerdától már ellenőrizhetik a téli felszerelés meglétét

Téli időjárási körülmények közötti biztonságosabb közlekedés érdekében november 15-től kötelezővé válik a téli gumi vagy a hólánc használata Szlovéniában.

Gyuricza Ferenc

Erről a minap adott ki részletes közleményt a szomszédos ország rendőrsége. A tájékoztató szerint szerdától az aktuális napi hőmérsékleti és csapadékviszonyoktól is függetlenül a személygépkocsik valamennyi kerekét úgynevezett téli gumival kell ellátni, amelyek profilmélysége meg kell, hogy haladja a három millimétert. A téli gumi azonban a hólánccal is kiváltható, de azt kötelező jelleggel, és állandóan a járműben kell tartani, havazás esetén pedig minden további jelzés nélkül, rögtön fel is kell szerelni. A nyári gumi profilmélységénél szintén él a fent említett szabály.

A közlemény kitért arra is, hogy a téli felszerelés hiánya alapesetben 40 eurós bírságot von maga után. Ez az összeg automatikusan 500 euróra növekszik baleset bekövetkeztekor, ha a rendőrségi vizsgálat szerint azt a megfelelő felszerelés hiánya okozta. Szlovéniában ezen felül 200 eurós bírsággal sújtják azokat a járművezetőket is, akik a havat és a jeget nem tisztítják le megfelelően szélvédőikről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában