Helyi közélet

2017.11.04. 20:19

Urnafalat és világháborús emlékművet avattak Gősfán

Új urnafalat, felújított I. és II. világháborús emlékművet, valamint hadisírt avattak fel szombaton délután a gősfai temetőben.

Magyar Hajnalka

Fotó: Katona Tibor

Az eseményen beszédet mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos is.

Elsőként Farkas Tiborné polgármester osztotta meg az egybegyűltekkel gondolatait az elmúlásról, az elhunytak emlékének tiszteletéről. Szólt arról is, hogy az önkormányzat hét éve tervezte már a temetőben egy urnafal felállítását, ugyanis Gősfán is egyre nagyobb igény mutatkozik a hamvasztásos temetkezésre. A régi tervet 2,3 millió forintos pályázati forrásból sikerült megvalósítani, s ennek köszönhetően immár 32 urnafülkét tartalmazó, modern vonalvezetésű, emberléptékű urnafal áll rendelkezésre a településen.

Avatóbeszédében Manninger Jenő országgyűlési képviselő utalt az elmúlt napok kegyeletteljes megemlékezéseire, amelyek során szeretteink sírját kerestük fel a temetőkben. Fontos azonban azokra is emlékezni, akiket a két világégés ragadott el. Hiszen sokan élnek még azok közül is, akik tudják, milyen érzés volt hazavárni a frontról az apát, a testvért, aki soha többé nem lépte át az otthon küszöbét. A kormány anyagi támogatással segíti a településeket a világháborús emlékművek felújításában, rendbetételében, így Gősfa is több mint 1 millió forint pályázati forrásból felelhetett meg a méltó múltőrzés feladatának.

Fotós: Katona Tibor

A településen 1990-ben indult gyűjtés a két világháborúban elesett falubeliek előtt tisztelegve, ekkor emelték az emlékművet, ami egyben a temető vezérkeresztje is. Az azóta eltelt közel három évtized alatt azonban megkopott a mementó, ezt kívánta orvosolni a település. A felújítási munkálatok közepette derült fény arra, hogy a temető egyik kidőlt síremléke alatt I. világháborús katona nyugszik. A hadisír rendbetételére további 88 ezer forintot nyert a település, így már méltó sírjel alatt pihenhet Kaposi István, aki 28 évesen esett el, valahol az orosz hadszíntéren.

Az urnafalat és a felújított emlékjeleket Kiss Gábor plébános szentelte meg, a programon az Egervári László Általános Iskola tanulói adtak műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában