Probléma

2018.01.19. 13:38

Áll a „bál” a padok körül a kanizsai vásárcsarnokban

Ágyként, WC-ként és kocsmaként használták jópáran a vásárcsarnok első szintjén lévő padokat. Ezt állítja több üzlet bérlője, akiknek közös kérésére végül elszállíttatták a boltok előtt lévő ülőalkalmatosságokat.

Szabó Zsófia

A padoknak hűlt helyük. Így marad a korlát támasztása pihenés gyanánt, vásárlás közben Fotó: Gergely Szilárd

Parázs vita alakult ki emiatt a padok elhordását ellenző és a támogató bolt tulajdonosok, valamint bérlők között. A helyzet még friss, tekintve, hogy csütörtökön történt a padok elszállíttatása.

Az egyik „tábor” azt állítja: nem rendeltetésszerűen használták sokan a padokat.

– Reggel, amikor munkájába mentem, sokszor zaklattak padokon fekvő, rossz arcú emberek – panaszkodott Bognár Tamásné, az egyik üzlet bérlője. – Délutánonként sokszor kulccsal kellett zárnom a boltot, ugyanis féltem. Jómagam, ahogy még sok, az emeleten dolgozó vállalkozó támogatta, hogy az intézőbizottság vitesse el a padokat. Tudom, hogy ez a lépés azokkal szemben nem biztos, hogy korrekt, akik megfelelően használták. De a csarnok jó hírnevének megőrzéséért és a vásárlók, valamint jómagunk biztonságának megóvásáért meg kellett ezt tenni –mondta az asszony. Hozzátéve: azóta már sokkal nagyobb a nyugalom, hogy alig fél napja nincsenek padok.

A padoknak hűlt helyük. Így marad a korlát támasztása pihenés gyanánt, vásárlás közben Fotó: Gergely Szilárd

Valóban, szinte kong a csendtől az emelet. A hét utolsó munkanapján már „erős piac” szokott lenni a kanizsai vásárcsarnokban, ahogy a helyiek mondják. Az alsó szint, ahol kofák, boltok és sütödék sokasága található, pezsgett. Ám az első szinten, ahol sok a butik és a szolgáltató vállalkozás, szokatlan nyugalom volt.

– A kezdetektől van itt üzletem – mondta Horváth Károlyné, az egyik vendéglátó egység tulajdonosa. – Azóta voltak itt padok, amiket egyébként mi, tulajdonosok vásároltunk, hogy a vásárcsarnokba betérő vendégek tudjanak miken pihenni, vásárlás, nézelődés, vagy az autóbuszra várás közben. Tény, voltak olyanok, akik nem megfelelően viselkedtek a padokon, vagy azok körül. De ez nem volt rendszeres. Ezért nem értek egyet a padok elhordásával – szögezte le Horváth Károlyné. Ahogy azt is: fel van háborodva a kialakult helyzet miatt. Egyrészt azért, mert megkérdezése nélkül vitték el a padokat, másrészt azért is, mert így „erős” piac esetén nem biztos, hogy minden vendégét hellyel tudja kínálni. Ugyan műanyag székek vannak a sütöde előtt, de ha sokan vannak, az vajmi kevés.

– Felajánlották, hogy kettő padot itt hagynak. Nem kértem belőle. Azt szeretném, hogy az összeset tegyék vissza a helyére. Egyébként már péntek délelőtt is érzékeltem a forgalomkiesést – panaszolta Horváth Károlyné.

S hogy mi a véleményük a vásárcsarnok látogatóinak? Sokan támasztották a korlátot ülőhelyek híján. Egy nyugdíjas asszony azt mesélte: szeret betérni és egy kicsit megpihenni a busz indulása előtt. Csak az a baj, hogy most nem tud mire leülni.

Egy másik nő annak adott hangot, hogy egyrészt megérti az üzlettulajdonosokat, mert jómaga is látott már „helytelenkedő” embereket a padon. De ez nem volt gyakori. A nő azt is hozzátette: biztonsági őrökkel, akik ezt megakadályozhatták volna, nem találkozott.

Megkerestük a vásárcsarnok intézőbizottságának elnökét. Bányai Györgyné közölte: ideiglenesen, „próba” jelleggel vitették el a padokat, amiket egy üres üzletben helyezték el.

– Tehetetlenek vagyunk azokkal szemben, akik rendbontóan vagy botrányosan viselkednek. Ám jogunk nincs senkit kitiltani, mert közterület – hangsúlyozta. – Biztonsági szolgálatunk van, ellátják a feladatukat. De a csarnok nagy. Sokszor, mire az őrök tetten értek volna valakit, az gyorsan elfutott. A rendőrségnek is jeleztük minden esetben a problémát.

Bányai Györgyné megjegyezte: a tulajdonosok döntő többségének kérésére tették mindezt. Ám tény, mindenkit nem kérdeztek meg erről előre. Ha nem válik be ez a lépés, és az igény meglesz a padok visszahelyezésére a vásárlók részéről, természetesen orvosolni fogják a helyzetet.

A vásárcsarnok üzemeltetéséért a VIA Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. felel. A vezérigazgató, Fitos István közölte: sejtették, hogy nagy konfliktust fog generálni a padok  elszállíttatása.

– Ezért, bár nem szokásunk, kifejezetten írásban kértük az utasítást az elhordásra vonatkozóan Bányai Györgynétől, az intézőbizottság elnökétől. Nem a mi döntésünk volt – mondta Fitos István. – A vásárcsarnok társasházként, tulajdonközösséggel működik, a napi ügyeket egy háromfős intézőbizottság, egyúttal annak elnöke bonyolítja, aki jogosult eljárni a különböző ügyekben.  Mi az utasításának megfelelően jártunk el ezúttal is – szögezte le a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában