Jogutód nélkül maradt

2018.01.17. 10:30

Megszűnt a Zalaegerszegi Többcélú Társulás

Jogutód nélkül megszűnt a Zalaegerszegi Többcélú Társulás. A társulási tanács 2017. december 31-i hatállyal mondta ki a szervezet megszűnését.

Szabó Judit

Az önkormányzatokat tömörítő kistérségi társulásokat egy 2004-ben született törvény alapján kellett létrehozni, a cél a kistérségek összehangolt fejlesztése volt és az önkormányzati szolgáltatások színvonalának kiegyenlítése. Az önkormányzati törvény 2011-ben lehetővé tette a társulások megszüntetését a tagönkormányzatok minősített többségű határozatával.

Zalaegerszeg közgyűlése decemberben hozta meg a döntést az eredetileg 79, majd kevesebb települést összefogó társulás megszüntetéséről. Ezt azzal indokolták, hogy a közfeladatok alaptevékenységként ellátása a társulásban már nem biztosított, a feladat ellátása hatékonyan nem teljesíthető, így az alapítás feltételei már nem állnak fenn.

A társulás által lebonyolított pályázatok fenntartási időszaka lezárult, illetve vannak olyan, társuláshoz kapcsolódó és még futó programok, melyek fenntartása más partnert terhel, így a megszüntetéssel összefüggésben lényegében csak az iratokat kell megőrizni. Ezt a zalaegerszegi polgármesteri hivatal végzi. A pályázatok között egyébként volt például hospice gondozási modellprogram, szociális hálózatfejlesztés, foglalkoztatási paktum, egészségmegőrzési program, de szociális alapfeladatokat is ellátott a társulás egy intézményén keresztül. A közfeladatai visszaszálltak a települési önkormányzatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában