Az első kokárda

2018.03.13. 17:25

A keszthelyi születésű Szendrey Júlia varrta az első nemzetiszínű kitűzőt

Bár egyes források szerint Laborfalvi Róza adta az első kokárdát Jókai Mórnak, ám a legtöbb kutatás szerint a keszthelyi születésű Szendrey Júlia varrta elsőként a nemzetiszínű kitűzőt férjének, Petőfi Sándornak.

Keszey Ágnes

dr. Lukács Gábor a keszthelyi emlékszobánál, ahol március 15-én 15 és 17 óra között várják mindazokat, akik szeretnének még többet megtudni Szendrey Júliáról

Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

Kívül a piros, középen a fehér, belül pedig a zöld – ilyen, saját készítésű kokárdát kapott Petőfi Sándor hitvesétől, Szendrey Júliától. Azóta is állandó a párbeszéd arról, vajon milyen sorrendben kell a színeket olvasni.

- Katona Tamás történész minden március 15-én el is mondta, hogy Szendrey Júliának köszönhetjük, hogy a színek nem a helyes sorrendben vannak, mert hivatalosan a zöldnek kellene kívül lennie- mondta dr. Lukács Gábor, a „feleségek felesége” keszthelyi szülőházban működő emlékszoba vezetője, gondozója.

1848 forradalmi napjaiban terjedt el a kokárda, ám írásos források szerint Szendrey Júlia már március 13-án, a bécsi forradalom napján nemzetszínű főkötőben, derekán nemzetiszínű szalaggal járta Pestet és Budát.

– Júlia is komoly forradalmi lelkületű hölgy volt. Nem olvastam arról, hogy ő is ott lett volna a Nemzeti Múzeumnál, de feltételezem, hogy részt vett az eseményekben. Már csak azért is, mert közös lakásban laktak Jókai Mórral. Petőfi, Jókai és Vasvári képezték a forradalom gyújtópontját- mondta dr. Lukács Gábor,

A Szendrey-emlékház gondozója a fennmaradt dokumentumok, visszaemlékezések és kutatások alapján biztos abban, hogy bár csak a háttérből, férje mögött állva, de Szendrey Júlia is meghatározó történelmünkben.

dr. Lukács Gábor a keszthelyi emlékszobánál, ahol március 15-én 15 és 17 óra között várják mindazokat, akik szeretnének még többet megtudni Szendrey Júliáról
Fotós: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap

- Minden bizonnyal Júlia is nagyon komoly szerepet játszott abban, hogy a kokárda lett a forradalom és nemzeti ünnepünk szimbóluma, melyet azért koronként változó intenzitással, de hordtak az emberek. Március közepén nagy nemzeti események, hihetetlen dolgok történtek, Júlia végig ott volt Petőfi mögött , mellett. Szerintem ez a legfontosabb szerepük a márciusi ifjakkal kapcsolatosan a hölgyeknek, asszonyoknak- emelte ki dr. Lukács Gábor.

„Minderről Petőfi így írt naplójában: „Az éj nagy részét ébren töltöttem, feleségemmel együtt, bátor, lelkesítő, imádott kis feleségemmel együtt, ki mindig buzdítólag áll gondolataim, terveim előtt, mint a hadsereg előtt a magasra emelt zászló. Azon tanácskoztunk, mit kell tenni? mert az határozottan állt előttünk, hogy tenni kell és mindjárt holnap ... hátha holnapután már késő lesz!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában