Szépkorúak 9. találkozója

2018.08.29. 07:20

Először vetélkedtek, majd megmutatták, hogy ki mit tud Gellénházán

Vasárnap délután immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Szépkorúak találkozóját a Vajda József Népdalkör Egyesület. Ezúttal 10 csapat, mintegy 150 fővel fogadta el a meghívásukat.

Fincza Zsuzsa

Az egervári Violák először, de nem utoljára léptek a gellénházi színpadra Fotó: Fincza Zsuzsa

A mozgalom anno a megyei közművelődési intézmény szervezésében „Szép Zalában születtem” címmel művészeti fesztiválként indult, amely minősítő és népdal szakági bemutató volt egyben, s a rangos eseménynek az utolsó években a gellénházi művelődési ház adott otthont. Amikor a közművelődési átszervezések okán kiesett a pikszisből a művészeti fesztivál, a gellénháziak nem hagyták veszni, így jóvoltukból évente legalább egyszer találkozhatnak a környék népdalkörei. S mert e dalárdák zömmel nyugdíjasokból állnak, az összejövetelt „Szépkorúak találkozójának” nevezték el. Annak is már 4. éve, hogy a színpadi produkciók előtt vidám, játékos vetélkedőkkel melegíthettek be a csoportok.

– Egy kis gellénházi lokálpatriotizmustól fűtve három évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy bemutatjuk a résztvevőknek a településünket. A faluban különböző célpontokat jelöltünk ki, ahova eljutva tréfás és komoly feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak. Az időjárás azonban az idén nem volt hozzánk kegyes, az eső miatt a „B” verziót valósítottuk meg, vagyis a 7 állomást a művelődési ház különböző zugolyaiban helyeztük el. Így is jól érezte magát mindenki és kellőképpen hangulatba jött, mire színpadra lépett – fogalmazott Kulcsárné Csejtei Marianna, a rendezvényt szervező Vajda József Népdalköri Egyesület művészeti vezetője.

Az egervári Violák először, de nem utoljára léptek a gellénházi színpadra Fotó: Fincza Zsuzsa

Lám, milyen jó, hogy a zalai olajipar fénykorában olyan hatalmasra építették Gellénháza művelődési házát! Az első állomáson, mindjárt a bejáratnál tréfás és komoly kérdésekből totó várta a csapatokat, másutt – egy kis szakmai is legyen a dologban – kották alapján népdalokat kellett felismerni, az utolsón pedig négyféle pálinkát (szilvát, körtét, almát és vegyeset) kellett egymástól megkülönböztetni. Ez tökéletesen csak a babosdöbrétei és a Zalaegerszeg kertvárosi dalkörösöknek sikerült.

– Most vagyunk először a gellénházi találkozón, de nem utoljára – ígérte már a színpadi fellépés után Béresné Dormán Ibolya. – Az Együtt Egervárért Egyesület égisze alatt egy éve alakultunk, örülünk, hogy bemutathattuk tudásunkat, s mi magunk is sokat tanultunk a többiektől.

Bizonyítva, hogy a népdaltól csak egy lépésnyire a tánc, a zalaegerszegi Kertvárosi Nyugdíjas Klub és a besenyői Szivárvány Népdalkör is bemutatott egy-egy koreográfiát – az utóbbiak dallal és tréfás jelenettel is színpadra kéredzkedtek. Sőt, a nemrég 15. születésnapját ünneplő Sárhidai Dalkör népdalcsokrot és énekkel fűszerezett bohózatot adott elő.

– Mozgalmas volt a nyarunk – újságolta Peszleg Judit a sárhidaiak képviseletében. – Nem csak a saját falunapunkon álltunk színpadra, meghívtak bennünket a szomszédaink, a bocföldeiek, a bakiak is.

A vendéglátásra sem lehetett panasz – hat asszony dagasztotta, sütötte a pogácsát, készítette a pörköltet és hozzá tarhonyát –, s az idén az éjszakába nyúló nótázáshoz zenekart is hívtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában