Alapkészségek népdalénekléshez

2018.08.22. 18:00

Első alkalommal szerveztek népzenei tábort a Göcsejben, Barlahidán

Hiánypótló jelleggel, az alapkészségek fejlesztése érdekében szervezett népdaléneklési tábort a határ menti térségben élő gyermekeknek a Csádé népzenei együttes két tagja, Csonka Boglárka és Gubinecz Ákos.

Gyuricza Ferenc

Táborozók és oktatók. Csonka Boglárka a kép jobb szélén hátul, Gubinecz Ákos a bal oldalon Fotó: GYF

Az egyhetes programban 8 és 15 év közötti gyermekek vettek részt, zömében általános iskolások. A kurzus során a népdalok általános ismeretével, hangképzéssel, a ritmus­érzék fejlesztésével foglalkoztak, tanultak citerázni, s játékos formában elméleti hátteret is kaptak a táborlakók.

– Évek óta terveztük egy népdaléneklési tábor létrehozását, hiszen a megye ezen térségében nem volt hasonló kezdeményezés – mondta Gubinecz Ákos. – Néptánctábor minden évben akad, de népzenével foglalkozni csak Keszthely és Zalaegerszeg környékén volt lehetőségük a gyerekeknek.

Táborozók és oktatók. Csonka Boglárka a kép jobb szélén hátul, Gubinecz Ákos a bal oldalon Fotó: GYF

Márpedig Ákos szerint a népdaléneklésre is van igény, ezt az I. Göcseji Népzenei Tábor sikere is alátámasztja. A kurzusra 15 fő jelentkezett, zömében a szűkebb régióból, de jöttek távolabbról is.

– Zsűriztem a Tiszán innen, Dunán túl népzenei versenyen, különdíjként ott ajánlottam fel, hogy egy fő részt vehet a táborban – folytatta Gubinecz Ákos. – Egy pécsi lány kapta a lehetőséget, élt is vele. A 15 fő ideális létszám ahhoz, hogy kiscsoportban is tudjunk foglalkozni a gyerekekkel, s közös énekléseket is tartsunk. A tábor helyszíne, a barlahidai vadászház pedig a nyugalom szigete.

Csonka Boglárka mindezt azzal egészítette ki, hogy mindketten zeneakadémiai hallgatók, a tábor megtartásához szükséges szakmai hátteret, tudást és módszertani ismerteket onnan merítik. Főleg hangképzéssel, az alapkészségek fejlesztésével foglalkoznak, hiszen ha azok kialakulnak, akkor már sokkal könnyebb egy konkrét népdalt megtanulniuk, elsajátítaniuk a gyermekeknek.

– Az sem jelent problémát, hogy a gyerekek különböző szinten vannak – mutatott rá Csonka Boglárka. – A kiscsoportos foglalkozások során más módon dolgozunk azokkal, akik hobbiból, saját kedvtelésükre énekelnek, s azokkal is, akik a jövőjüket ezen a pályán képzelik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában