A munka nem áll meg

2018.08.07. 07:00

Hőségben is dolgozni kell, de Kanizsán mások a szabályok

Vízparton elviselhetőbb lenne a hőség, de csak keveseknek adatik meg, hogy a forró nyári hónapokat végig nyaralással töltsék. Dolgozni a rekkenő hőségben is kell, de ilyenkor speciális jogszabályi előírások védik a nagy melegben munkát végzőket.

Szabó Zsófia

A kanizsai Kalmár úton ostorfákat gallyaznak a Pannonia Cégcsoport munkatársai, köztük (balról) Marton Ferenc és Sántha Roland. Némi felfrissülést ad a hűtött ásványvíz, amellyel Róth Roland parkfenntartási referens kínálja a dolgozókat Fotó: Szakony Attila

Kánikula idején nincsenek könnyű helyzetben a szabadban, például az építőiparban, vagy a konyhákon dolgozók és a parkgondozók sem. A munkáltatókat ugyanakkor jogszabályok kötelezik arra, hogy megvédjék dolgozóik egészségét. Ezt Kovács Csaba munkavédelmi szakmérnök mondta, aki az előírásokról is beszélt. Kiemelte: a munkáltatóknak kötelességük hűtött, megfelelő mennyiségű védőitalt biztosítani a dolgozóknak a meleg időszakban.

A kanizsai Kalmár úton ostorfákat gallyaznak a Pannonia Cégcsoport munkatársai, köztük (balról) Marton Ferenc és Sántha Roland. Némi felfrissülést ad a hűtött ásványvíz, amellyel Róth Roland parkfenntartási referens kínálja a dolgozókat Fotó: Szakony Attila

– Emellett óránként 5–10 perc pihenőidő jár a dolgozóknak – folytatta a szakember. – Továbbá veszélyes munkafolyamatok esetén, amibe többek közt az építőipari tevékenység is tartozik, folyamatosan ellenőrizni kell a dolgozókat, mivel akár egy szédülés is balesethez vezethet a nagy hőségben. A munkaszervezésre szintén figyelni kell. Vagyis ne a legnagyobb melegben, hanem más időpontokban végezzenek el egy-egy feladatot, ha megoldható, ha viszont nem, védőruházattal óvják a munkavállalókat – sorolta Kovács Csaba.

A munkáltatónak kell ellenőriznie azt is, hogy a munkavállaló betartja-e saját egészsége érdekében az előírásokat. A munkavédelmi hatóság fokozottabb ellenőrzéseket folytat a nagy melegben, s ha hiányosságokat tár fel, a munkaadót bünteti meg.

– Segítjük a munkatársainkat nagy hőségben is, amiben tudjuk – erről Molnár-Rodek Bernadett, a Pannonia Cégcsoport szolgáltatási és értékesítési igazgatója beszélt. Közel félszáz munkatársuk, a parkfenntartók, a köztisztaságért és a hulladékgyűjtésért felelős kollégáik dolgoznak a szabad ég alatt.

– Beépített szódagépekkel várjuk őket a telephelyen, ahonnan korlátlan mennyiségű hideg vizet tölthetnek maguknak. A hőségriadó idején pedig napi több alkalommal hűtött vizet szállítunk utánuk a város különböző pontjaira, ahol dolgoznak. Minden tisztelet a munkatársainké, ugyanis a nagy melegben is ugyanúgy ellátják a feladatukat, mint máskor. A pénteki műszak végeztével pedig minden munkatársunknak hűtött sörrel kedveskedünk – összegezte Molnár-Rodek Bernadett.

A VIA Kanizsa Városüzemeltető Zrt. vezérigazgatója, Fitos István jelezte: ásványvizet és kijelölt pihenőhelyeket biztosítanak a külső helyszíneken dolgozóknak.

– Hűtőtáskát is vettünk nekik, amiben a vizet mindig hidegen tudják tartani – így Fitos István. – Ilyenkor nem könnyű kint dolgozni, ezért türelmesebbek vagyunk a dolgozókkal, ha lassabban is halad a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában