Évforduló

2018.11.06. 12:00

Harminc éves a Zalai Népfőiskolai Egyesület

Az alapító tagok és vendégeik rendhagyó közgyűlés keretében idézték fel tegnap a Zalai Népfőiskolai Egyesület létrejötte óta eltelt harminc év eseményeit, élményeit.

Arany-Horváth Zsuzsanna

Dr. Selmeczi Kamill korábbi elnök, Fehér Lászlóné titkár és dr. Szinku Mihály elnök a kiállítás színhelyén Fotó: Pezzetta Umberto

Hétfőn tartotta jubileumi közgyűlését a Zalai Népfőiskolai Egyesület, mely 1988. november 5-én, az országban elsőként alakult meg a megyék közül. A XX. század elejére viszszanyúló, az 1920-as, 30-as években működött katolikus legény- és leányegyletek mintáját is követő hazai népfőiskolai mozgalom fő célja és feladata a civil formai keretek között zajló felnőttképzés és az iskolarendszeren kívüli képzés szolgálata.

A zalai szervezet fennállása óta a népi kismesterségek, a kistermelők számára fontos mezőgazdasági szaktudás átadásában vállalt önkéntes szerepet, s előadói között tudhatta a zalai értelmiség javát. Külön programokat szervezett a hátrányos helyzetű emberek számára, feladatai közül kiemelkedik a börtönben fogva tartottak reszocializációs programja. Az egyesület ünnepét dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke levélben köszöntötte.

Molnár Károly polgármester köszöntő szavai után a baki faluház adott otthont annak a baráti összejövetelt is magába foglaló egyesületi közgyűlésnek, amelyhez az emeleten a népfőiskolai mozgalom zalai történéseit felidéző dokumentumokat előtáró kiállítás kapcsolódott.

A felnőttképzés sajátos változatát képviselő ismeretterjesztő, közösségépítő és a polgári attitűdöt növelő népfőiskolai mozgalom még az 1820-as években Dániában alakult ki, a nyelv ápolásának és a hazafiság erősítésének talaján. Mint a tegnapi, az alapítást napra pontosan ünneplő találkozón dr. Szigeti Tóth János, a Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke elmondta, hazánkban a XX. század elején jelent meg ez az ismeretterjesztési forma, aminek olyan jeles szorgalmazói és vezetői voltak, mint Benda Kálmán, Németh László, Ugrin József, Móricz Zsigmond. Utóbbitól származik a civil mozgalom jelmondata: „jobb polgárt, jobb hazafit, s jobb embert nevelni...” Ennek ellenére a rendszerváltás után csak 1997-ben került bele a közművelődési törvénybe a népfőiskola, éppen egy dán petícióval is megtámogatva.

Dr. Selmeczi Kamill korábbi elnök, Fehér Lászlóné titkár és dr. Szinku Mihály elnök a kiállítás színhelyén Fotó: Pezzetta Umberto

Szigeti Tóth János elismeréssel adózott a zalai tagozat úttörőinek, hiszen az országos társaság 1988 augusztusi megalakulása után Zala volt az első, amely létrehozta saját egyesületét. A zalai egyesület alapítói, köztük Baloghné Bacsa Ibolya, a baki faluház vezetője szólt a kezdetekről. Emlékeztetett, annak idején a népfőiskolai előadások győzték meg a bizonytalan bakiakat arról, mennyire fontos a csatornahálózat kiépítése a településen. Dr. Szinku Mihály, az egyesület jelenlegi elnöke a méhész előadássorozatot emelte ki emlékei közül, hiszen ezután szólították dr. Vergiliusnak, mivel az ókori költő mézzel kapcsolatos sorait idézte az előadásaiban.

Fehér Lászlóné, a zalai egyesület titkára vetített képes előadásban idézte fel az alapító elnök, Jagasics Béla vezetése alatt kialakuló tevékenységet, amely kezdetben a gyakorlati élethez szükséges előadásokkal igyekezett a közösségek hasznára lenni. Az egybegyűltek tájékoztatást kaptak arról a misszióról is, amelyet a zalaegerszegi börtönben végzett munka jelent az egyesület életében. „A szabadság levegőjét hoztátok közénk”, idézte Szinku Mihály az ottani előadások, színjátszó programok egyik résztvevőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában