EFOP-program

2018.11.10. 07:00

Korszerűbb helyre költöznek a búcsúszentlászlói otthon lakói

A Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény búcsúszentlászlói telephelye, a templom melletti régi rendházi épület és annak gondozott lakói is részét képezik annak a százszázalékos támogatottságú, 630 millió forint beruházási értékű EFOP-programnak, aminek indulását tegnap jelentették be az intézményben.

Hajdu Péter

Manninger Jenő, Györe Edina, Kovács Tamás, a kivitelezésekben részt vevő cég vezetője, valamint Ódor Richárd, búcsúszentlászlói intézmény vezetője a program tablói előtt beszélget Fotó: Pezzetta Umberto

A volt rendházban 72 lakó él, közülük tizenketten fogyatékos személyek, hatvanan pszichiátriai betegek. A jövő év végéig megvalósuló beruházássorozat révén korszerűbb körülmények közé, kisebb létszámú lakóotthonokba költözhetnek majd. Új, akadálymentesített, nettó 200 négyzetméteres épületeket alakítanak ki. Két településen, Zalalövőn és Zalaszentivánon már megkezdődött a beruházás, mindkét helyen egy-egy 12 férőhelyes lakóotthon épül. Rajtuk kívül Esztergályhorvátiban két tíz férőhelyes épületet, Felsőrajkon és Vaspörben pedig egy-egy 12 főt befogadó házat építenek, továbbá Nagykanizsán egy négy férőhelyes felújított lakásba is kerülnek a jelenlegi otthon lakói közül.

A projekt indulását tegnap jelentették be Búcsúszentlászlón. Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Fő­igazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója nyitotta meg a projektindító rendezvényt, s mint elmondta, ez már a harmadik férőhelykiváltási program, amit lebonyolítanak, és e jelenlegi programmal a megyében összesen 261 lakónak az életén tudnak változtatni, beleértve a búcsúszentlászlói intézmény 72 lakóját is.

– Sok kétség volt bennünk, számos lakossági fórumon vagyunk túl, de nagyon támogató és segítőkész emberek segítségével tudtunk eljutni idáig. Amikor a lakók szemében azt látjuk, hogy van reményük újra családias környezetben élni, akkor érezzük, hogy fontos, amit teszünk. Azt kívánom, hogy pár hónap múlva ott állhassunk a felépülő családi házaknál, átadva azokat a lakóiknak – mondta többek között az igazgató.

Manninger Jenő, Györe Edina, Kovács Tamás, a kivitelezésekben részt vevő cég vezetője, valamint Ódor Richárd, búcsúszentlászlói intézmény vezetője a program tablói előtt beszélget Fotó: Pezzetta Umberto

 

Manninger Jenő parlamenti képviselő, miniszteri biztos köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a megyében, azon belül választókörzetében ilyen jó ügyek valósulnak meg.

– Megkönnyítik az intézményekben élők életét, és lehetőséget kínálnak a dolgozók jobb körülmények között történő munkavégzésére is. Nagyon szépek a megyében az ilyen kastélyok, de a szociális ellátás szempontjából vannak hátrányai. Az új épületek minden bizonnyal jobb megoldást jelentenek majd – közölte a képviselő.

Horváth Éva projektmenedzser adott részletes tájékoztatást a tervezett munkákról, és ismertette a férőhelykiváltásban részt vevő településeket. Elmondta továbbá, hogy a kiváltott búcsúszentlászlói rendházban szociális alapszolgáltatásokat nyújtó központot hoznak majd létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában