Társadalmi eseménnyé fejlesztenék

2019.01.28. 11:30

Zalai borok, interaktív főzés – Ilyen volt a harmadik Bor- és gasztrodélután Becsehelyen

Zalai borokat ízleltek és finom ételeket kóstoltak szombaton a becsehelyi faluházba látogatók. A Bor- és gasztro­délutánt harmadik alkalommal tartották meg.

Benedek Bálint

A Da Bibere Borlovagrend népes csapata Cseresnyés Péterrel együtt koccintott

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A zalai borok népszerűsítésére fókuszáltak

A faluházban felállított borházak nedűire sokan kíváncsiak voltak, ottjártunkkor szinte mozdulni sem lehetett a teremben. Németh Géza polgármester szemének kedves volt ez a látvány, hiszen a rendezvény a zalai nedűk megismerése mellett a különféle borvidékek népszerűsítésére fókuszált.

– A céljaink annyiban változtak, hogy innentől kezdve január utolsó szombatját térségi, társadalmi eseménnyé szeretnénk fejleszteni – fogalmazott megnyitó beszédében a településvezető. – Ehhez adott 38 dél-zalai termelő 72-féle bora, valamint a hagyományos zalai ételek, mint a krumpliprósza, a dödölle és a pincepörkölt. A felhőtlen jókedvhez némi muzsika is passzol, ezért a 100 tagú cigányzenekar tizede ad műsort.

A Da Bibere Borlovagrend népes csapata Cseresnyés Péterrel együtt koccintott
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Németh Géza hozzátette: egy saját fejlesztésű számítógépes program segítségével a laikusok is beleképzelhetik magukat a borbírálók munkájába. Ez csak egy játék: a felkínált borok szerepelnek a rendszerben, s ezeket különféle szempontok szerint bárki minősítheti.

A jó borral semmit sem kell tenni

A Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök nagymestere, dr. Brazsil József is köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: a zalai borok hibátlanok, a jó borral semmit sem kell tenni, nem kell állandóan „zaklatni”, hanem csak akkor, amikor igényli. Az itteni gazdák ezeket a mozzanatokat pontosan ismerik, értik a dolgukat.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes köszöntőjében emlékeztetett: volt olyan időszak, amikor nem voltak büszkék arra, ami a poharakba került, ám mára kiváló borok készülnek ezen a vidéken is. Olyannyira, hogy a neves, jól ismert magyar borvidékeken készített nedűk és zalai borok között nem lehet különbséget tenni.

Buday Péter séf konyhai praktikákat mutatott be Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Köszönet jár ezért azoknak a szakembereknek, akik időt és energiát nem sajnálva tettek a fejlődésért, s közösséget teremtettek – tette hozzá. – Sőt, ilyen eseményekkel mindig lehetőséget biztosítanak a tapasztalatcserére, a különféle fortélyok elsajátítására, az ötletek átadására.

A hozzáértők mellett természetesen „műkedvelőkkel” is találkoztunk a borházak előtt. A Nagykanizsa Város Vegyeskarát támogató alapítvány elnöke, Kálovics Ferenc a barátaival érkezett, hogy megízleljen néhány finom nedűt.

– Még az 1990-es évek elején létrehoztunk egy borbarát csapatot, akikkel az ország legjobb szőlőit jártuk végig, ahol mindig beleszippantottunk a pince illatába is – mesélte Kálovics Ferenc. – Becsehelyen rendkívül ízletes fehérborok készülnek, a gazdák évről évre jobbakat készítenek. Én általában egy olaszrizlinggel indítok. Ez a fajta mindent elmond a pincészetről, a termelő rátermettségéről. Ez után jöhet a többi fajtából pusztán egy kis ízelítő.

Buday Péter stand up stílusban főzőtt

Miközben a férfiak belemerültek a beszélgetésekbe, a vörös és fehér borok kóstolásába, a hölgyek eltűntek a teremből. Hamar kiderült: nem mentek messzire, csak az emeletre, ahol Buday Péter séf interaktív bemutató főzést tartott. Ebben a teremben sem lehetett szabad széket találni. A séf egyfajta „stand up comedy” stílusban igyekezett új praktikákra és az egészséges ételek elkészítésére megtanítani az érdeklődőket. A közönség számára világossá vált: a sertéskarajból lehet szaftos pörköltet készíteni, a tökfőzelékbe nem kell pirospaprika, a resztelt csirkemáj friss zöldségekkel és mézzel is kitűnő, valamint a csirkemell nagyon jó „barátságot ápol” az almával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában