2019.03.24. 07:00
Medvehagyma nap látványfőzéssel
Az elmúlt években, már több mint tíz medvehagyma túrát sikerült szép tavaszi időben tartani a csácsbozsoki lelőhelyen, de közülük is talán az idei volt a legszebb napsütéses délután a túrázásra a Csácsbozsoki Tavasz első, sokakat vonzó programján.
A kirándulók szedik a medvehagymát
Fotó: Győrffy István
Szinte már kora nyári időben indult el a sokadalom a csácsi iskola elől Éder Katalin dietetikus vezetésével, hogy felkeresse a Zala mentén a Mária forrást, melynek környékén az erdő rengeteg medvehagymát rejt. Az indulás előtt a csácsbozsoki túrázók csapata medvehagymás szendvicsekkel kedveskedett a résztvevőknek, s mindenkit meghívtak a késő délutáni programokra is.
A Mária forrás környékét előzőleg a csácsi Évgyűrűk Nyugdíjas Klub tagjai megtisztították az elkorhadt avartól, a letört faágaktól, kicsinosították a forrás épített részét is. A medvehagyma kedvelők gyorsan szétszéledtek az erdőben és Éder Katalin figyelemfelhívásának megfelelően, maximum csak a hagymabokrok levélzetének felét szedték a szatyraikba, kosaraikba.
A túra után az Izsák iskola aulájában Éder Katalin vetített képes előadásában ismertette a medvehagyma élettani sajátosságait, a növény hasznosságát, s felhasználásának lehetőségeit. Az előadás után díjazták a főzőversenyre nevezett medvehagymás ételeket, első helyezett Czuppon Ferencné medvehagymás köles rizottója lett.
Az este fő attrakciója következett, Herkliné Ebedli Gyöngyi a városrész önkormányzati képviselője és Gróf Antal a csácsi Tóka Étterem főszakácsa élő látványfőzést mutatott be a közönségnek. Természetesen medvehagymás ételek készültek, s a főzés minden mozzanatát láthatták a jelenlévők a videó kivetítő segítségével. Íme, a közönség előtt készített medvehagymás Izsák tekercs receptje négy fő részére: a szakácsok 40 deka csirkemellbe 10 deka fekete erdei sonkát, ugyancsak 10 deka krémsajtot, 8 deka medvehagymát, 12 deka csíkokra vágott sárgarépát és ízlés szerint provencei főszert tettek. A tekercseket serpenyőben sütötték ki. Ehhez, medvehagymás sajtmártás készült, melynek során először a szakácsok a medvehagymát megfuttatták világos vajas rántásban, s húsleves alappal felengedték, majd tejszínnel és reszelt sajttal dúsították.
Természetesen nem csak négyen ehettek az Izsák tekercsből, hiszen a Tóka étteremben készült tekercsekből minden túrázó asztalára jutott a medvehagymás finomságokból.
Medvehagyma nap