Csácsbozsoki Tavasz

2019.03.24. 07:00

Medvehagyma nap látványfőzéssel

Az elmúlt években, már több mint tíz medvehagyma túrát sikerült szép tavaszi időben tartani a csácsbozsoki lelőhelyen, de közülük is talán az idei volt a legszebb napsütéses délután a túrázásra a Csácsbozsoki Tavasz első, sokakat vonzó programján.

Győrffy István

A kirándulók szedik a medvehagymát

Fotó: Győrffy István

Szinte már kora nyári időben indult el a sokadalom a csácsi iskola elől Éder Katalin dietetikus vezetésével, hogy felkeresse a Zala mentén a Mária forrást, melynek környékén az erdő rengeteg medvehagymát rejt. Az indulás előtt a csácsbozsoki túrázók csapata medvehagymás szendvicsekkel kedveskedett a résztvevőknek, s mindenkit meghívtak a késő délutáni programokra is.

A medvehagyma élőhelye a Mária forrásnál

A Mária forrás környékét előzőleg a csácsi Évgyűrűk Nyugdíjas Klub tagjai megtisztították az elkorhadt avartól, a letört faágaktól, kicsinosították a forrás épített részét is. A medvehagyma kedvelők gyorsan szétszéledtek az erdőben és Éder Katalin figyelemfelhívásának megfelelően, maximum csak a hagymabokrok levélzetének felét szedték a szatyraikba, kosaraikba.

A túra előtt medvehagymás szendvicsekkel kínálták az érdeklődőket

A túra után az Izsák iskola aulájában Éder Katalin vetített képes előadásában ismertette a medvehagyma élettani sajátosságait, a növény hasznosságát, s felhasználásának lehetőségeit. Az előadás után díjazták a főzőversenyre nevezett medvehagymás ételeket, első helyezett Czuppon Ferencné medvehagymás köles rizottója lett.

Herkliné Ebedli Gyöngyi a városrész önkormányzati képviselője és Éder Katalin dietetikus köszönti a túrázókat

Az este fő attrakciója következett, Herkliné Ebedli Gyöngyi a városrész önkormányzati képviselője és Gróf Antal a csácsi Tóka Étterem főszakácsa élő látványfőzést mutatott be a közönségnek. Természetesen medvehagymás ételek készültek, s a főzés minden mozzanatát láthatták a jelenlévők a videó kivetítő segítségével. Íme, a közönség előtt készített medvehagymás Izsák tekercs receptje négy fő részére: a szakácsok 40 deka csirkemellbe 10 deka fekete erdei sonkát, ugyancsak 10 deka krémsajtot, 8 deka medvehagymát, 12 deka csíkokra vágott sárgarépát és ízlés szerint provencei főszert tettek. A tekercseket serpenyőben sütötték ki. Ehhez, medvehagymás sajtmártás készült, melynek során először a szakácsok a medvehagymát megfuttatták világos vajas rántásban, s húsleves alappal felengedték, majd tejszínnel és reszelt sajttal dúsították.

Sokan vettek részt az idei medvehagyma túrán is

Természetesen nem csak négyen ehettek az Izsák tekercsből, hiszen a Tóka étteremben készült tekercsekből minden túrázó asztalára jutott a medvehagymás finomságokból.

Sokan vettek részt az idei medvehagyma túrán is
A Mária forrás
A kirándulók szedik a medvehagymát
Medvehagyma kerül a táskába
Éder Katalin ismerteti a medvehagyma tudnivalóit
Az előadás népes közönsége
A lakosság körében főzési versenyt is hirdettek, amelyen Czuppon Ferencné medvehagymás köles rizottójával nyert
A versenyen Szabó Gyuláné lett a második tejszínes medvehagymás lazacával
A harmadik helyen Szalainé Mészáros Violetta végzett medvehagymás gombalevesével és hidegtáljával
A látványfőzés szakácsai Herkliné Ebedli Gyöngyi és Gróf Antal a Tóka Étterem főszakácsa

 

Herkliné Ebedli Gyöngyi mutatja az első Izsák szeletet
Gróf Antal tálalásra készíti elő az elkészült főételt, az Izsák tekercset
A nap végén mindenkit megvendégeltek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában