Átadták a kitüntető minősítést a Megyeházán

2019.04.30. 11:30

Zala bora a Bizsergő

A Megye­házán hétfőn átadták a 2019. évi Zala Megye Bora címet. A kitüntető minősítést a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsa által meghirdetett megyei borverseny legjobb borai közül választotta ki egy szakemberekből álló zsűri.

Hajdu Péter

Beke Zoltán, a Kányaváry Borbirtok szőlész-borásza kezében az oklevéllel (jobbról), dr. Pál Attila (balról) és Kis Miklós

Fotó: Katona Tibor

A címre nevezők képviselői­nek és polgármestereknek a jelenlétében lezajlott ünnepségen dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke mondott köszöntőt. Szólt a zalai idegenforgalom, és ezzel együtt a borturizmus fejlődéséről. Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a szaktárca szőlészettel és borászattal kapcsolatos céljairól beszélt, a pályázati lehetőségekről és a szőlő-bor ágazati stratégia végrehajtásáról. Mint elmondta, cél a jól pozicionált közösségi márkák létrehozása, az export értéknövelése, illetve a borászattal kapcsolatos adminisztráció csökkentése az uniós követelmények figyelembevételével.

Beke Zoltán, a Kányaváry Borbirtok szőlész-borásza kezében az oklevéllel (jobbról), dr. Pál Attila (balról) és Kis Miklós Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Dr. Kocsis László egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Georgikon Kar kertészeti tanszékvezetője előadásában kitért a boriváshoz kapcsolódó szokásokra. Elmondta, az emberiség kultúrájához évszázadok óta hozzátartozik a borfogyasztás. Pácsonyi Imre, a megyegyűlés alelnöke a Zala Megye Bora kiválasztásának előzményeit ismertette. Április 6-án Becsehelyen volt a 17. borvidéki borverseny, amin 234 mintát értékeltek.

A zsűri ezek közül az 5 legjobb fehérbort adta át a megyei önkormányzatnak: a zalaszentgróti Dóka Éva pincészetének egyik nedűjét, a cserszegtomaji Romsics Pince, a letenyei Kuprivecz József, a csörnyeföldi Simon Pince és a Kis-Balatonra néző Kányaváry Borbirtok borát. Az utóbbi Bizsergő nevű fehérbora nyerte el a megye bora címet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában