Élménykerékpározás

2019.10.07. 17:30

A tavak, a szelíd dombok, völgyek adják a tájképet – Városkerülő túrák a kanizsai Teker Egyesülettel

A kerékpárosok a városi túrák mellett számos, a környék értékeit felfedező útvonal közül választhatnak. Néhány egyesület rendszeresen szervez tekeréseket, melyhez érdemes csatlakozni, hiszen új élményekkel gazdagodhatunk.

Benedek Bálint

Az őszi biciklis túrák számára a zalai táj kitűnő útvonalakat kínál Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A Nagykanizsán működő, országúti kerékpáros csapat, a Teker Egyesület rendszeresen szervez városkerülő köröket. Alelnökük, Jankovics Ferenc szerint ehhez nem kell profi országúti bringával és felszereléssel rendelkezni. De mielőtt bármilyen hosszúságú távra indulnánk, ellenőrizzük a bicikli állapotát, különös tekintettel a fékekre, az abroncsokra, mindig viseljünk sisakot és fényvisszaverő mellényt.

Ugyanakkor mivel még nincs mindenütt kiépített kerékpárút, a túrázóknak a közlekedés írott és íratlan szabályait is kötelező betartaniuk.

Az őszi biciklis túrák számára a zalai táj kitűnő útvonalakat kínál Fotó: Szakony Attila

A várostól északkeletre fekvő Nagybakónakig 14 kilométert és néhány emelkedőt kell leküzdeniük a túrázóknak. A falu közelében található az érdekes természeti képződmény, a Kőszikla-szurdok, valamint a kellemes pihenőhelyként számon tartott Árpád-források. Szintén könnyedén elérhető Somogy megye nyugati szélén egy halastavaktól és erdőktől körbevett félszigeten, az Inkey báró által létesített nyolchektáros arborétum, Ágneslak.

A kanizsaiak által kedvelt kavicsbányatavak közelében található somogyi település, Gyékényes ugyancsak jó célpont lehet kerékpárral. Bár ide már érdemes jobban felkészülni, hiszen oda-vissza közel 50 kilométeres változatos dombokkal és erdőkkel szegélyezett részen kell tekerni. Sőt, aki tovább emelné a tétet, némi kitérővel célba veheti az úgynevezett hétszer görbe útvonalat Csurgó irányába. A Somogybükkösd, Porrogszentpál, Porrog és Porrogszentkirály között kanyargó aszfaltcsík megannyi emelkedőt tartogat a kerékpárosoknak, cserébe viszont gyönyörű erdők és rétek váltják egymást. Akinek van némi rutinja, érdemes a kerékpár nyergéből is megnézni a Kis-Balatont, ugyanis Kanizsáról rajtolva egynapos családi kirándulással körbetekerhető. Közben érdemes megállni a Zalakomár közelében található bivalyrezervátumnál, ahol a bivalyok mellett kecskéket és egyéb háztáji állatokat lehet megtekinteni. A Kányavári-szigetnél lehetőség nyílhat piknikezni is, akinek ehhez nincs kedve, őt az út mellett több vendéglátó egység egész évben várja.

Kiemelendő látványosság a horvát határ menti város, Letenye közelében található kistolmácsi tó, mely minden évszakban kiváló célpont. Ősszel különösen ajánlott, hiszen a környező erdőségek változatos lombkoronája több színben játszik. Ha már a határnál járunk, érdemes átlépni, jobban mondva áttekerni. Néhány szlovén és horvát település épített új útszakaszokat, egy hosszú hétvége Lendván is kitűnő választás lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában