Internet

2019.11.08. 08:06

Öt zalai községben hoznak létre új WiFi pontokat

Közel másfél száz magyarországi település, köztük öt zalai község létesíthet újabb vezeték nélküli közösségi internetkapcsolati pontokat. Az ehhez szükséges beruházás költségeit egy európai uniós projekt finanszírozza.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Shutterstock

A WiFi4EU program célja olyan közösségi, nagy sebességű, széles sávú internetkapcsolati pontok létrehozása, amelyeket bárki használhat korlátozás nélkül, ingyenesen. A kapcsolati pontokat jellemzően a közösségi élet legfőbb színterein, így például parkokban, könyvtárakban, múzeumokban alakítják ki – tudtuk meg az egyik érintett község, Csesztreg polgármesterétől.

Bedő Róbert azt is elmondta lapunknak: a pályázat nyertesei 15 ezer eurót kapnak, ebből kell kiépíttetniük a kapcsolati pontokat. Feltétel továbbá, hogy minimum három éven át kell biztosítaniuk a szolgáltatást, amelynek egyéb költségei – karbantartás, internethasználati díj – már az érintett településeket terheli. A WiFi4EU projekt szeptemberben kiírt pályázati felhívására több, mint 11 ezer település nyújtotta be támogatási kérelmét, s 1780 került a kedvezményezettek közé. A magyarországi nyertes önkormányzatok száma 142, köztük öt zalai község – Csesztreg mellett Felsőpáhok, Nagypáli, Szentpéterfölde, valamint Várvölgy – található.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában