Közös kincsünk a magyar kultúra

2020.01.27. 07:00

A besenyői közösségi házban debütált a baráti kör tizenkét fős tánckara

Legfontosabb kincsünk, persze nem különb és nem több, mint más nemzetek kultúrája, mégis különös töltettel bír számunkra: nemzetmegtartó erővel, amely összeköt bennünket.

Arany Gábor

A tánckar műsora. Előadásuk után táncházba várták a közönséget Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Ezt Gecse Péter alpolgármester, önkormányzati képviselő fogalmazta meg szombaton délután a besenyői közösségi házban a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen. Beszédét így folytatta: ha kultúráról esik szó, általában színházi előadásokra, irodalmi művekre, képzőművészeti alkotásokra gondolunk. A kultúra azonban mindezzel együtt ennél jóval többet jelent: a valahova tartozás érzését, az anyanyelvünket, a különféle mesterségeket, az életmódot, de még a gasztronómiát is. A megteremtett értékek, a megszületett alkotások, viselkedésünk összessége, ami meghatározza mindennapjainkat. A magyar kultúra közös kincsünk pártállástól függetlenül, tette hozzá.

A tánckar műsora. Előadásuk után táncházba várták a közönséget Fotó: Katona Tibor

Az ünnepséget a Besenyői Baráti Kör szervezte. Vezetőjük, Semetke Gáborné érdeklődésünkre elmondta, a két évtizede ténykedő Besenyő a 2000-es Években Alapítvány berkein belül két éve szerveződtek meg a korábban lányok- asszonyok néven működő csoport hagyományait is folytatva.

A kultúra napi műsorra a baráti kör szervezésében készültek fel a vállalkozókedvű amatőr előadók, fiatalok, idősebbek s nem csak besenyőiek. Az ünnepség kezdetét jelző Himnusz elhangzása után több vers, mese, ének, valamint hangszeres zeneszám szórakoztatta a közönséget, s a szombati rendezvényen debütált a baráti kör tizenkét tagú tánckara. Elsőként A pozsonyi sétatéren című produkciót mutatták be, és ez alkalmat adott arra is, hogy az ünnepi műsort követően táncházba invitálják a résztvevőket, akik a polgári és a néptánc elemeivel ismerkedhettek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában