A veszélyhelyzet hatása is közrejátszik

2020.03.20. 07:00

Kevesebb influenzás Zala megyében

Zala megyében az elmúlt héten minimálisan csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma.

Magyar Hajnalka

Forrás: Shutterstock

A Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya tájékoztatójából kitűnik, hogy az év 11. hetében az orvoshoz fordulók 2,23 százaléka jelentkezett influenzaszerű tünetekkel, ami csökkenést mutat az előző heti 2,6 százalékhoz képest.

A betegek 26 százaléka volt 14 év alatti, 44 százalékot ért el a 15–34 éves fiatal felnőttek aránya, a 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 24 százaléka, a 60 éven felüliek érintettsége pedig 6 százalék volt. A százezer lakosra jutó megbetegedések száma Zala megyében 372 volt, szemben az előző heti 435-tel. Minden fekvőbeteg-intézményben látogatási tilalom van érvényben, ám az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról továbbra sem érkezett jelentés.

Az országos szintű becslések szerint az előző heti 36 ezerrel szemben március 9–15. között 25 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az év 4. és 11. hete között zajló országos influenzajárvány intenzitása az elmúlt 3 hét során csökkent, amiben feltehetően az új koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet játszotta a legnagyobb szerepet.

Az ország valamennyi területén kevesebb az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A betegek aránya Vas, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében volt a legmagasabb, míg Somogy, Heves és Hajdú-Bihar megyében a legalacsonyabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában