varangyok és gyepi békák

2020.03.17. 09:00

Megdőlt az Aranyoslapi békarekord

Most már biztos, hogy csúcsot dönt idén az Alsóerdőnél megmentett békák száma: március idusáig 6918 barna varangyot, 175 erdei és 35 gyepi békát vittek át az úton az erdőből az aranyoslapi forrás táplálta tóhoz.

Fincza Zsuzsa

Tuboly Máté, Nemes Balázs és Hodánics Márton a mentett barna varangyokkal Fotó: Fincza Zsuzsa

Dr. Illyés Zoltán biológus, természetvédelmi szakértő, a békamentés vezetője elmondta: a tóhoz ívni igyekvő békák száma 3-4 éve folyamatosan nő, a tavalyi 4537-es szám gyarapodott március 15-ig 7140-re, a szám még emelkedhet, hiszen a messzebbről gyalogló kétéltűek később érnek célba. A békák számának emelkedésében minden bizonnyal szerepet játszik a mentés is, amelynek köszönhetően lassan visszaáll az eredeti állapot. A mentésben, a terelőfóliáknál összegyűlt varangyok összegyűjtéséből és célba juttatásából egyre több önkéntes, fiatalok, idősek, családok és gyerekek vesznek részt.

Tuboly Máté, Nemes Balázs és Hodánics Márton a mentett barna
varangyokkal Fotó: Fincza Zsuzsa

A minap dr. Illyés Zoltán volt tanítványai, a Mindszenty-suli két hetedikese, Tuboly Máté és Hodánics Márton, valamint volt osztálytársuk, a Kölcsey-gimnázium 7/k osztályába járó Nemes Balázs több mint 100 barna varangyot vitt le a tóhoz, illetve vissza az erdőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában