Pályázati forrásból

2020.04.06. 10:00

Hegyi utakat hoztak rendbe Zala több településén

A három dél-zalai településen 42 millió forintos pályázati támogatásból fejlesztették a hegyi és mezőgazdasági utakat egy konzorciumi együttműködés keretében. A beruházásoknak köszönhetően Nagybakónakról elérhetővé vált Újudvar.

Benedek Bálint

Kovács Tamás, Nagybakónak polgármestere az egyik hegyháton elkészült úton az ősgesztenyést mutatja

Fotó: Szakony Attila

A bő két évvel ezelőtt elnyert támogatásból mindenütt a legégetőbb problémákat orvosolták. A munkák Zalaújlakon indultak, ahol 16,2 millió forintból 678 méter hosszan a Kis utcai hegyi feljáró, valamint egy mezőgazdasági útszakasz készült el. Böröndi Ferenc polgármester közölte: olyan megerősítéssel és borítással látták el az utakat, ami hosszú távú megoldást jelent a problémákra. Személygépkocsival és kerékpárral könnyedén megközelíthetők lesznek a telkek és pincék, s a gépek sem tesznek kárt az útfelületben.

Csapiban hét hegyháton gazdálkodnak a lakosok. Dr. Tóth László polgármester elmondta: a falura eső 14 millió forintból az úgynevezett Metszői, valamint a Komáromi 1-es hegyhát összesen 1,5 kilométer hosszú útszakaszát hozták rendbe. A településvezető elmondta: ezek többnyire emelkedők, melyeken korábban csapadékos időjárás esetén áldatlan állapotok alakultak ki. A vízmosások gyakran járhatatlanná tették a földcsíkokat. A pályázatnak köszönhetően mindenütt erős alapú, betonozott, három méter széles utak készültek. Dr. Tóth László hozzátette: keresik a további lehetőséget, hogy a többi neuralgikus pontra is elérjenek, addig viszont a gazdák igyekeznek a maguk módján javítani az utakat.

Kovács Tamás, Nagybakónak polgármestere az egyik hegyháton elkészült úton az ősgesztenyést mutatja
Fotó: Szakony Attila

A nagybakónaki polgármester, Kovács Tamás is egyetértett azzal, hogy a hegyi utak felújítása rendkívül fontos, hiszen gyakran csak a természet erői alakították őket. Némelyik az évtizedek alatt szinte járhatatlanná vált, a mostani pályázatból viszont megújulhatott.

– A pályázati pénzből közel 900 méter hosszúságban a Déli hegyen, az ősgesztenyés mellett és a Tukorai hegyen erősítettük meg az utak alapjait, majd ezekre került egy speciális bazaltzúzalék-réteg – ismertette a polgármester. – A beruházás jóvoltából a hegyen vezető, jó minőségű úton akadály nélkül elérhetővé vált Újudvar. Így ha valaki például Zalaegerszegre utazna autóval, akkor akár fél órát is megspórolhat. A megyei vezetők ugyancsak felismerték a szakaszban rejlő lehetőségeket, hiszen tervben van egy kerékpárút kiépítése is.

A hegyi út fejlesztését Újudvar polgármestere, Jakab Sándor szintén üdvözölte, lapunknak úgy fogalmazott: mindkét település és az egész környék profitálhat a beruházásból. Elmondta: az elődei is gyakran álmodoztak arról, hogy egyszer a lankákon keresztül elérhetik Zalakarost, ehhez fontos lépés volt a mostani fejlesztés.

Hozzátette azt is: a gyalogos, valamint kerékpáros túrák alkalmával számos természeti értéket láthatnak az arra látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában