„Szoptatással egy egészségesebb világért”

2020.08.05. 10:00

A szoptatás világhete – Csökken a csak anyatejjel tápláltak száma

Augusztus első hete 1992 óta hagyományosan a Szoptatás világhete. Az idei év jelmondata: „Szoptatással egy egészségesebb világért”.

Jóna István

A szoptatás fontos része a gyermek fejlődésének

Fotó: Shutterstock

A nemzetközi egészségügyi világszervezetek ebben az időszakban fokozottan felhívják a figyelmet arra, hogy az anyatejes táplálás mennyire fontos része a gyermekek fejlődésének. A koronavírus-járvány miatt az idei rendezvények elmaradnak, Szekérné Büki Erzsébet zalaegerszegi területi védőnő ugyanakkor megkeresésünkre elmondta: a közösségi média felületeit kihasználva megemlékeznek a világnapról, és élnek a prevenció lehetőségével is.

A szoptatás fontos része a gyermek fejlődésének
Fotó: Shutterstock

– Fontos feladatunk a figyelemfelhívás az anyatejes táplálásra, hiszen egy megalapozott kezdet egy egészségesebb felnőttkort eredményezhet – fogalmazott a védőnő.

Az anyatejes táplásban hazánk az elmúlt évtizedekben az európai élvonalba tartozott. Sajnos azonban csökkenő tendencia mutatkozik a megszületés után kizárólag anyatejjel táplált babák számában – ezt már dr. Gárdos László, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház csecsemő- és gyermekosztályának vezetője mondta el az M1 Ma reggel című műsorában. A főorvos úgy fogalmazott: sokat kell tenni azért, hogy az anyák megfelelő tájékoztatást kapjanak a szoptatás előnyeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában