Megyei körkép

2020.09.01. 07:40

Becsengettek – Élénk volt a reggeli forgalom Zalában a tanév első napján (frissítve)

Szeptember elseje minden évben nagy jelentőséggel bír ez a dátum, különösen idén, amikor hosszú idő után újra megtelnek az iskolák épületei és hagyományos módon veszi kezdetét a 2020/21-es tanév.

Pezzetta Umberto, Korosa Titanilla, Arany Gábor, zaol.hu

Ha pedig iskolakezdésről beszélünk, akkor az bizony sokak számára jár feszültséggel. A reggeli hatalmas dugók, a korán kelés, késés és, hogy minden bekerült-e abba a bizonyos iskola táskába.

Kollégáink is útnak indultak a sok ezer diákkal együtt szeptember első napján, hogy megnézzék milyen is a forgalom a megyeszékhelyen.

És, hogy mit tapasztaltak? „Beszéljenek” a képek, videók…

Kollégáink a helyszínen , ahogy a képeken is látszik rendőrök irányítják a forgalmat, a Zalaegerszegen az Ady út. Kisfaludy út kereszteződésében, a Petőfi és Kosztolányi útnál.

Képünkön Both András főtörzsőrmester Zalaegerszegen, az Ady utcai kereszteződésben irányítja a forgalma Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Zalaegerszeg

A megyeszékhelyen az elmúlt évekhez hasonlóan szeptemberben három általános iskolánál találkozhatnak a forgalmat irányító rendőrökkel.

Erről Soós Szabolcs alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szólt az Ady-iskola előtt kedden reggel tartott tájékoztatón. Emellett a rendőrök a Petőfi-, valamint a Mindszenty-iskolánál segítik reggel és délután a közlekedést, különös tekintettel a gyalogosok biztonságára, a többi oktatási intézménynél pedig polgárőrök adnak szolgálatot.

Hasonló figyelemre lehet számítani esetenként a városkörnyéki települések iskoláinál is. Az osztályvezető elmondta, hogy az elmúlt évek hasonló időszakában nem történt baleset az iskolák környezetében

 

Zalaegerszeg Mártírok útja forgalom:

 

Zalaegerszeg Ady út – Kisfaludy út:

Zalaegerszeg a Kazinczy térről:

Lenti

A megye több településén, így Lentiben is rendőrök és a polgárőrök figyeltek a diákok, a gyalogosok biztonságára az iskoláknál az első tanítási napon.

Komláti Beatrix őrnagy, a Lenti Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője elmondta, hogy szeptemberben Lentiben az Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolánál, és a Vörösmarty Mihály Általános Iskolánál lévő gyalogátkelőhelyeknél a tanítási idő megkezdése előtt reggelente, valamint az tanítási idő befejezését követően délután a rendőrség és a polgárőrség fokozott jelenlétet biztosít, mivel ilyenkor az oktatási intézmények körül megnő a forgalom, amely nagyobb odafigyelést igényel minden közlekedőtől, gyerektől és felnőttől egyaránt.

Lentiben, a Vörösmarty-iskolánál kedden reggel Deák Attila rendőr zászlós segítette a közlekedőket Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A tanévkezdet több szempontból fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára, ezért a rendőrség ilyenkor kiemelt figyelmet fordít az iskolák környékére. Szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál. A nyári vakáció után gyakorlatilag egyszerre, tömegesen jelennek meg a mindennapok közlekedésében, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket.

- A tanév megkezdése előtt valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét áttekintettük és elemeztük – tette hozzá. – A rendőrség és a polgárőrség demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és a gyermekülés használatára. Legfőbb cél, hogy egyetlen gyermekeket érintő baleset se történjen. Ennek érdekében a rendőrök elsősorban a gépjárművezetők szabálykövető magatartását ellenőrzik a gyalogátkelőhelyek környezetében, de odafigyelnek a biztonsági öv és a gyermekülés szabályos használatára is.

A rendőrök mellett a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület tagjai kapcsolódnak be az akcióba.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában