a befogadóhelyek aktivizálására is sor kerül

2020.11.21. 16:30

Védelmi gyakorlat: veszélyes fákat vágtak ki Bázakerettyén

A község helyi adottságaival összhangban elsősorban a veszélyes fák kivágására, valamint az azzal összefüggő munkálatokra irányult az a védelmi gyakorlat, amelyet szombaton tartottak a településen.

Gyuricza Ferenc

A veszélyes fákat Cserép Szabolcs és Ernszt Gábor a Mura mentőcsoport tagjai vágták ki

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Egyik helyszínen emelőkosaras kocsi segítségével gallyazták le azokat a fákat, amelyek kidöntése a légvezetékek, a lakó- vagy gazdasági épületek, egyéb objektumok miatt nehézségekbe ütközött, de akadtak olyan fák is, amelyeknek a törzsét is álló helyzetben kell eldarabolni, ennél a műveletnél szintén az emelőkosaras járművet használták. Egy másik csapat eközben sorra vágta ki azokat az elkorhadt vagy veszélyesnek ítélt fákat, amelyek problémamentesen ledönthetőek voltak.

A veszélyes fákat Cserép Szabolcs és Ernszt Gábor a Mura mentőcsoport tagjai vágták ki
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

- Bázakerettye óriási zöldfelülettel rendelkezik, amelyeken rengeteg fa található – mondta Csatlós Csilla polgármester. – Ezeknek a fáknak a gondozása, a zöldterületek karbantartása folyamatosan feladattal látják el az önkormányzatot. A veszélyes fák kivágását saját magunk nem tudtuk volna megoldani.

Csatlós Csilla azt mondja: ezért is fogadták örömmel a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség és a Zala Megyei Védelmi Bizottság felajánlását, illetve anyagi támogatását a gyakorlat megtartásához, hiszen ezzel egy jelentős tehertételtől szabadul meg az önkormányzat. Maga a program két napos volt, pénteken a felkészítés zajlott, illetve Rajnai Miklós nyugalmazott olajmérnök, nagykanizsai Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem alapítója tartott előadást a szénhidrogénbányászat hazai történetéről, s abban Bázakerettye szerepéről. Maga a gyakorlati rész – amit Dobos István alezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagykanizsai kirendeltségének vezetője értékelt – szombaton zajlott.

- Aminek ma Bázakerettyén részesei vagyunk, az a Mura Mentőcsoport és a helyi köteles polgári védelmi egység úgynevezett együttműködési gyakorlata – foglalta össze a munkálatokat irányító Cselényi József Attila, a letenyei katasztrófavédelmi őrs parancsnoka. – A gyakorlaton összesen 35 fő vesz részt, ebbe a létszámba már azok a helyiek is beletartoznak, akik veszélyhelyzet idején, szükség esetén mozgósításra kerülhetnek. A fő tevékenység valóban a veszélyes fák kivágására irányul, mellette azoknak a befogadóhelyeknek az aktivizálására is sor kerül, amelyekben veszélyhelyzet idején a lakosságvédelmi egységek el tudják helyezni azokat az állampolgárokat, akik kénytelenek elhagyni otthonaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában