szociális tűzifa

2021.01.22. 16:19

Az egyik leghatékonyabb támogatási forma

Nyolc év alatt mintegy ötszáz család számára jelentett segítséget az a tűzifa támogatási akció, amelyet a Zala Megyei Védelmi Bizottság indított útjára. Pénteken Pusztaszentlászlón két szerényebb jövedelemmel rendelkező, egyedülálló személy kapott egyenként egy-egy köbméternyi fát.

Gyuricza Ferenc

Az egyik kedvezményezettet, Novák Zoltánné Ági nénit (balról) csütörtökön tartott névnapja alkalmából külön is megajándékozta dr. Sifter Rózsa. A kép hátterében Kaj István és Cseresnyés Péter, jobb szélén a csomagot átadó Sághegyi Attila, a Zala Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi referense Fotó: Gyuricza Ferenc

Az esemény kapcsán dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, valamint Kaj István polgármester tartottak közösen sajtótájékoztatót. Dr. Sifter Rózsa elmondta: ezen a télen hatvan család számára tudnak ennek a támogatási formának a keretében segítséget nyújtani. A tűzifa kiszállítása már a hideg napok beálltával, december közepén megkezdődött, A pusztaszentlászlói a 27. alkalom volt a sorban. A 25 ezer forint értékű tűzifát kályhakész állapotban juttatják el a lakosokhoz, ezért azzal különösebb teendőjük már nincs az érintetteknek.

Az egyik kedvezményezettet, Novák Zoltánné Ági nénit (balról) csütörtökön tartott névnapja alkalmából külön is megajándékozta dr. Sifter Rózsa. A kép hátterében Kaj István és Cseresnyés Péter, jobb szélén a csomagot átadó Sághegyi Attila, a Zala Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi referense Fotó: Gyuricza Ferenc

Cseresnyés Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a Zala Megyei Védelmi Bizottság tűzifa akciója egy egészen sajátos támogatási forma, ami a térségben sehol másutt nem jellemző. Azt is elmondta: a korábbi években maga a kormányhivatal biztosította a tüzelőt – például irtások során letermelt fák felhasználásával –, az utóbbi években viszont vállalkozások adományai jelentik a forrást. A tegnap kiszállított mennyiséghez a Magyar Földgáztározó Zrt. és a zalaegerszegi Omega GM Kft. biztosította a fedezetet.

Kaj István szerint a szociális tűzifa az egyik leghatékonyabb segítség, amivel a faluhelyen, szerényebb anyagi körülmények között élőket támogatni lehet. Kiemelte: a település egy pályázat keretében ez évben 120 köbméter olyan tűzifához jutott, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által elkobzott mennyiségből való, ennek nagy részét már korábban szét is osztották az egyedül élő idős korú lakók, a szerény jövedelemmel rendelkező rászorultak vagy az egyéb krízishelyzetben lévők között. Kérdésünkre azt is lemondta, most két olyan személy kapott támogatást, akiknek szintén alacsony a jövedelme. Ugyan az ősszel vásároltak maguknak tűzifát, ám annak minősége nem volt megfelelő, így nehezen tudták vele felfűteni lakásukat, s elsősorban ezért szorultak segítségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában