Frissen Zalából

2021.05.12. 07:00

Zalaszentmihályon megújult az óvodaudvar, folyamatban van a rendelő modernizálása

A megyeszékhelytől 22 kilométerre található Zalaszentmihályon mintha felgyorsult volna az élet az utóbbi időben. Számtalan beruházás, fejlesztés van folyamatban, amire a helyiek nagyon büszkék. Megújult az óvoda udvara, folyamatban van az orvosi rendelő és a plébánia épületének szépítése és csinosítják a parti sétányt a sokak által kedvelt horgásztó környékén.

Mozsár Eszter

Az orvosi rendelő és a szolgálati lakás várhatóan június végére készül el, mutatja dr. Csikós Andrea Dóra polgármester

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Másfél éve igazgatja a települést dr. Csikós Andrea Dóra. A polgármesterrel a közös önkormányzati hivataltól sétáltunk a helyszínekre, s vettük szemügyre a változásokat. Számára különösen sokat jelent, hogy együtt mozduljon a közel ezerfős lakosság. A társadalmi szerepvállalás jó példáját mutatja, hogy a civil szervezetekkel együtt tesznek a falu jövőjéért. A helyiek a hírekről, programokról havonta az önkormányzati Hírmondóból értesülhetnek.

Az orvosi rendelő és a szolgálati lakás várhatóan június végére készül el, mutatja dr. Csikós Andrea Dóra polgármester Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Magyar falu program nyertes pályázatának jóvoltából az orvosi rendelőre és a szolgálati lakásra 7-7 millió forintot költenek, szigetelik a lábazatot és födémet, modernizálják a fűtésrendszert. A rendelő részét teljesen új burkolattal látják el és vadonatúj bútorokat vásároltak. További 3 millió forintból orvosi eszközöket szereztek be. Az átadást június végére tervezik. A körzetben Zalaszentmihály és Pölöske lakosait látják el, ez közel 2 ezer főt jelent. Az iskola épülete a rendelővel szemben található.

– Az 50-es években építették az iskolát, a nyílászárókat és a tetőt azóta nem cserélték, ez lenne a következő nagy projekt, amit úgynevezett ablakjegyekből szeretnénk megvalósítani – mutatta Csikós Dóra a régi ablakokat. – Emellett az önkormányzat a lakosság összefogásával papír- és vashulladék-gyűjtést, valamint jótékonysági vásárt hirdetett, utóbbiból pár százezer forint már összegyűlt. Az utcafronti részen huszonöt ablak található, összesen ötmillió forintba kerül a csere. A homlokzatfelújításra a Leader-pályázaton nyertünk 7 és fél millió forintot. A kivitelező kiválasztása folyamatban van. Mivel jelenleg tanítanak az épületben, nagyon szeretnénk, ha minél előbb biztonságosabbá válna. Hosszú távon nagyon fontos, hogy az iskola megmaradjon, ne legyünk szellemfalu. A településen aktív a sportélet – futball, horgászat –, így már fiatalkorban megkezdhetjük a mozgásra való nevelést, a Bozsik-programban is részt veszünk. Ne feledjük azt sem, hogy az oktatási intézménynek közösségmegtartó ereje van. Ha pedig a fiatalok örömmel emlékeznek a gyermekkorukra, akkor nem vágyódnak el, szívesen maradnak itt és tervezik jövőjüket.

A tó körüli sétány is megszépül a közeljövőben
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A polgármester elmondta, az épület megközelítését könnyebbé szeretnék tenni, így az iskola melletti Csány László utca felújítására adnak be pályázatot a közeljövőben. A közterület párhuzamos a főúttal, így azon közlekedve elkerülhető a nagy forgalom. Az óvoda udvarára innen jutunk be, egyből szembe tűnnek a színes, vidám, modern kültéri játékok.

– A Magyar falu programban mintegy 2 és fél millió forintért teljesen korszerű eszközöket szereztünk be, a húsz óvodás már birtokba vette azokat. Négyoldalú mászóka, rugós hinta, békaalagút lett az új kedvenc. A településen azért nincs kültéri játszótér, mert a gyerekek idejük nagy részét itt töltik. Az alpolgármester, Sinkovics László vezetésével az itt látható padokat is rendbe hozták. Ebből is látszik, amit lehet, saját erőből és forrásból szeretnénk megoldani. Így festettük le és matricáztattuk fel a közelmúltban a település utcatábláit is.

A polgármester hozzátette, a Zalaszentmihályi Horgász Egyesület TOP-pályázaton nyert, melynek köszönhetően 150 millió forintból újul meg a tó körüli sétány. A falu igyekszik az infrastruktúrát mindenhol fejleszteni, így lesz kertvárosi, illetve családias a környezet. Csikós Andrea Dóra hangsúlyozta, az önkormányzati beruházásokkal párhuzamosan egyházi, sportköri és egyesületi pályázatok futnak. A templom 15 millió forintból szépül meg ősszel, valamint a plébánia épületét is korszerűsítik. Búcsúzóul még megtudtuk, régi vágyuk egy falugondnoki busz beszerzése és falugondnoki szolgálat elindítása. Erre pályázni a Magyar falu programján május 10-től van lehetőség. Az összefogásra még egy példa, a közösségi ház kezdeményezésére idén a ballagó, érettségiző diákoknak ajándékcsomaggal kedveskedtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában