Frissen Zalából

2021.06.13. 06:50

Iránytű-díjjal tüntették ki a kanizsai mentőápolót, Both Gábort

Gyermekkori álmát váltotta valóra a nemrégiben Iránytű-díjjal kitüntetett kanizsai Both Gábor mentőápoló. A 36 éves férfi a zalakarosi után idén májustól már a nagykanizsai mentőállomás vezetőjeként is szolgálatot teljesít.

Benedek Bálint

Both Gábor példamutató teljesítménye elismeréseként kapta a díjat

Fotó: Szakony Attila

Az Iránytű-díjban elsősorban az Országos Mentőszolgálat azon munkatársai részesülnek, akik elismerésre méltó munkájukkal, példamutató teljesítményükkel és a közösségért végzett tevékenységükkel a többi dolgozó, és különösen a fiatalok példaképévé válhatnak. Both Gáborral először nem a munkája kapcsán találkoztunk: két éve azzal került lapunkba, hogy egy három­hetes erdeifülesbagoly-fió­kát mentett a nagykanizsai Liszt Ferenc utcában.

Both Gábor példamutató teljesítménye elismeréseként kapta a díjat
Fotó: Szakony Attila

A férfi kivételes empátiás készsége az egész életét végigkísérte, bár pályája kezdetén nem az egészségügyi vonalon indult el.

– Minden gyerek szereti a villogós, hang- és fényjelenségekkel vonuló kocsikat, de valahogy engem ezek közül is főleg a mentőautók nyűgöztek le – mesélte Both Gábor. – Ettől függetlenül mégis másik irányt vett az életem. A Mező-gimnáziumban közgazdász szakon érettségiztem, Szombathelyen a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett szakán szociális munkás szakon szereztem diplomát. Bár fél szemmel láttam a mentőtiszti képzés indulását is, akkor a másik hivatásban rejlő szépségek tartottak lázban. A szociális szféra egyik ugyancsak izgalmas területére, a hajléktalan-ellátásba kerültem, a nagykanizsai hajléktalanszálló szociális koordinátori feladatait láttam el.

Ott a bizonyíték a karján, mennyire rajong a hivatásáért

Emberekkel foglalkozott, igyekezett segíteni nekik, ami boldogsággal töltötte el ugyan, de nem érezte teljesnek az életét. Egyik szomszédja azonban mentős volt, és gyakran beszélgetett vele a hivatása kihívásairól és szépségeiről. A vízválasztó a 2013-as év volt, amikor is a zalakarosi mentőállomáson megüresedett egy hely, s Both Gábor mentőápolóként vállalta a feladatot. Egy belső vizsgát követően vonulhatott ugyan, de még felügyelettel.

– Éreztem, hogy jó lesz, de a munka felülmúlta az előzetes várakozásaimat, „hazataláltam” – tette hozzá. – Azonnal beiratkoztam a kétéves középfokú mentőápoló-képzésre, három évvel ezelőtt pedig megszereztem a felsőfokú szakképesítést is. A képzések mindegyike szerteágazó tudással ruházott fel, de persze a vonulások is rengeteg tapasztalatot adtak. Nincs két egyforma eset, mindegyikhez nagyfokú szakmai alázatra van szükség. A helyszíni ellátások során a tanultak mellett az érzékekre, megérzésekre kell hagyatkoznunk, hiszen körülöttünk nincs egy komplett, felszerelt kórház.

Nem csak az emberéletek megmentésére figyel. Két éve egy háromhetes erdeifülesbagoly-fiókát mentett a kanizsai Liszt Ferenc utcában

Both Gábor szerint az Országos Mentőszolgálat felhívásai, oktatóvideói nagyon sokat tettek azért, hogy az újraélesztések nagyobb számban legyenek sikeresek. A civilek megtanulták a szakszerű fogásokat, melyekkel segítenek a kiérkező bajtársaknak.

A mentőápoló felidézi egy zalakarosi szállodában történt újraélesztés emlékét. Egy csecsemőhöz riasztották őket, aki félrenyelte a tápszert. Elmondta: egy kisgyermek megmentésére tett kísérlet még nagyobb koncentrációt és felkészültséget követel meg a mentősöktől. Sikerrel jártak, sőt a szülőktől tudják: a kislány maradandó egészségkárosodás nélkül megúszta az esetet.

– A fürdővárosban egyébként hamar beilleszkedtem, a bajtársak segítettek, mindig számíthattam rájuk az eltelt évek alatt – folytatta. – Az eltökéltségemet és a szakma iránt érzett rajongásomat látva merülhetett fel a feletteseimben, hogy a mentőállomás vezetésével is megbíznak. Három éve látom el ezt a tisztséget, s idén májusban újabb megtiszteltetést ért, ugyanis a nagykanizsai mentőállomást is irányíthatom. Mindenütt arra törekszem, hogy minden bajtárs gördülékenyen, a megfelelő feltételek biztosítása mellett dolgozhasson. A feladataim ugyan az újabb felkéréssel megsokszorozódtak, ám ezt egy cseppet sem bánom, sok segítséget kapok a kollégáimtól, akik érzik, hogy együtt még jobbak lehetünk. Szerencsés vagyok, hiszen a családom, a párom minden elképzelésemben maximálisan támogat, így sokkal könnyebb ellátni a dolgaimat.

Hiába az extra kihívások, Both Gábor a mentőápolói feladatáról sem mondott le, ugyanúgy vonul a bajtársak oldalán. Az országos elismerésre pedig egyfajta megerősítésként tekint, hogy jó úton jár, s a jövőben igyekszik plusz inspirációt meríteni belőle.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában