Frissen Zalából

2021.08.17. 11:30

Életre kel az István, a király rockopera a csácsbozsoki Szent István-szobornál

Az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepe alkalmából augusztus 19- én, csütörtökön 19.30-tól rendezik meg a városi ünnepséget a csácsbozsoki Szent István-szobornál.

Arany Horváth Zsuzsa

Képünk az előadás egyik próbáján készült, az előtérben Bot Gábor (István), valamint Hertelendy Attila (Asztrik) látható Fotó: Keresztury VMK

- A szobor felállításának 20. évfordulójára, azaz tavaly készültünk már arra, hogy különleges produkcióval élhessük meg együtt az ünnepet, mindez most valósulhat meg – mondta a településrész önkormányzati képviselője, Herkliné Ebedli Gyöngyi, aki annak idején a szobor helyszínének, s most az István, a király rockopera előadásának is ötletgazdája. – Szeretnénk, ha felidézhetnénk a szoboravatás hangulatát, hiszen akkor is nagyon sokan voltak jelen. A háromnapos ünnep méltó nyitánya lehet az este, amelyen a rockopera keresztmetszete felhangzik a zalaegerszegi művészek tolmácsolásában. A szobor környezete, a parkosított domb alkalmas arra, hogy ideális helyszíne legyen az előadásnak.

Képünk az előadás egyik próbáján készült, az előtérben Bot Gábor (István), valamint Hertelendy Attila (Asztrik) látható Fotó: Keresztury VMK

A produkció előtt köszöntőt mond Herkliné Ebedli Gyöngyi, ünnepi beszédet Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, közreműködik Urházy Gábor László színművész és a Zalaegerszegi Fúvószenekar. Ezt követően a Hevesi Sándor Színház színművészei és a Zalai Táncegyüttes táncosai mutatják be az István, a király újragondolt, rövidített változatát Boldizsár Miklós „Ezredforduló” című drámájának felhasználásával, Szörényi Levente zenéjével, Bródy János szövegeivel. Két alkotó, Pénzes Csaba és Farkas Ignác Jászai Mari-díjas színész, rendező elképzelései alapján láthatja a közönség a darabot, a koreográfiát Kósa Ruben, a Zalai Táncegyüttes vezetője készítette, a díszlet és a jelmez Polgár Péter munkája.

István, a király szerepében Bot Gábort láthatjuk-hallhatjuk, Sarolt, István anyja Debrei Zsuzsa, Gizella, István felesége Pál Kriszti, Asztrik, főpap Hertelendy Attila, Koppány, a lázadó Dolgos Péter, Réka, Koppány lánya Kovács Virág, Torda, a táltos Gál Szabolcs, Laborc, a magyar úr Szakály Aurél, az Énekmondó Bellus Attila lesz. A rendezvény ingyenes és védettségi igazolvány nélkül látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában