2021.08.09. 15:00
Gyertyánoson kiderült, mi a jó lángos titka!
Egy lángos úgy lesz igazán ízletes, ha a tésztája megfelelően megkelt. A másik titok a sütőolaj hőfokában rejlik.
A gyertyánosi Tót Terézia és Lebár Mária süti a lángost Fotó: Gyuricza Ferenc
Többek közt ezeket mondta lapunknak a muravidéki településen harmadik alkalommal megrendezett lángosfesztiválon Kósa Zsuzsanna, a helyi közösség alelnöke. Kiemelte: a Muravidéken szinte mindig fokhagymával, tejföllel és sajttal kínálják a lángost, más vidékeken azonban a medvehagyma, a metélőhagyma, a tükörtojás és a tökmag is megjelent, de láttak már mogyorókrémes ízesítésűt is. A fesztiválon verseny is zajlott, erre nyolc csapat nevezett, közülük a zsűri szerint a felsőlakosiak végezték a legjobb munkát.
A lángosfesztivált a helyi Hajnal Művelődési Egyesület negyvenéves jubileumi ünnepségével kötötték össze.
A civil szervezet hivatalosan 1981 nyarán alakult meg, de egyes művészeti csoportok már azt megelőzően is működtek a településen. A Hajnal Művelődési Egyesületnek jelenleg öt csoportja van: magyar és szlovén népdalkör, citerások, versmondók, illetve a hímzőszakkör.