Frissen Zalából

2021.08.14. 06:50

Van terror az iskolában? – Interaktív tanórát tartott a Kanizsai Fiatalok Közössége

Vannak dolgok, amikről a gyerekek nem szívesen beszélnek senkinek. Ha azonban jó a „tálalás”, megnyílnak, és sok minden, addig eltitkolt, elrejtett fájdalom a felszínre kerül.

Horváth-Balogh Attila

Farkas Luca, Glavák Mátyás (szemben) és Stróbl Ödön is nagy tehetséggel mutatta be a konfliktusos élethelyzeteket Fotó: Szakony

Fotó: Szakony Attila

Ezt érzékelik a Kanizsai Fiatalok Közössége színjátszói, valamint mentorai minden egyes alkalommal, amikor az iskolai terrorról szóló interaktív tanórájukkal megjelennek egy-egy oktatási intézményben. Hosszú sorozat utolsó állomásainak egyikére került sor csütörtök késő délután a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóban.

– A fiatalok találkoztak olyan osztállyal, ahol először azt mondták a gyerekek, hogy náluk nincs semmi baj, rendben van minden – hallottuk Budavölgyi Kálmántól, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület elnökétől.

Farkas Luca, Glavák Mátyás (szemben) és Stróbl Ödön is nagy tehetséggel
mutatta be a konfliktusos élethelyzeteket Fotó: Szakony Attila

A szervezet nyújtotta be a finanszírozást biztosító pályázatot a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiírására, magát a projektet pedig az elnyert több mint 16 millió forintból a Kanizsai Fiatalok Közössége Egyesület valósította meg a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szakmai támogatásával. A projekt keretében Szollár-Nikolics Zsanna Bo­nis Bona-díjas tehetséggondozó, egyesületi elnök, valamint Pávlicz Erika és Fási Barnabás alelnökök Mihály Péter színművész és Nyakó Melinda pszichológus szakmai instrukciói alapján összeállítottak egy színdarabot, aminek segítségével az iskolai erőszak testi, lelki és személyiségbeli vonatkozásait tárják fel a közönséggel, a diákokkal közösen. Emellett készült egy okostelefonos applikáció is.

 

– Aztán az órán később mégis kiderült, hogy az osztályból az előző tanévben két gyerek javító-nevelő intézetbe került. Az a tapasztalatunk, hogy kisebb-nagyobb mértékben minden oktatási intézményben jelen van az iskolai terror és a bántalmazás. Sajnos ez egy élő dolog. Azt gondoltuk, hogy az előadásainkra majd a 14–18 évesek lesznek fogékonyak, de már az általános iskola ötödik osztályosai értik és tudják, hogy miről van szó – mondta Budavölgyi Kálmán.

A projekt keretében harminc előadást tartanak hatszáz diák számára, s a csütörtöki volt a 28. helyszín. Budavölgyi Kálmán jelezte: van ígéret a folytatás pénzügyi hátterének biztosítására, s a rövid idő alatt szakmai berkekben is népszerűvé vált programot országos szintre is ki szeretnék terjeszteni.

Fási Barnabás alelnöktől megtudtuk: a diákok túlnyomó többsége partnerként viselkedett az interaktív órákon, ahol az egyes jeleneteket aprólékosan megvitatták velük. Tapasztalatai szerint sokakat megérintett a darab mondanivalója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában