Frissen Zalából

2021.11.18. 11:30

A szakemberek szerint többféle módon mérsékelhetők a kialakuló torlódások Nagykanizsán

A reggeli és a délutáni időszakokban hosszú sorokban torlódik az autóforgalom az Eötvös téren a város felé, a Vár úton Kiskanizsa irányába és tumultuózus helyzetek alakulnak ki a Rozgonyi és a Zrínyi, illetve a Kisfaludy utcákban is. Ha pedig valaki egérutat keres, nemigen talál – az elkerülőn sem sokkal jobb a helyzet. Vajon mi ennek az oka?

Horváth-Balogh Attila

Reggeli anziksz a Balatoni úton, a Huszti tér felé. Sajnos, a város más pontjain sem jobb a helyzet Fotó: Szakony

Péter Lajos, a Start Autósiskola vezetője, gépjármű-vezető oktató szerint a problémát nem a forgalomszervezés okozza, hiszen egy ekkora városban sokkal többet nem lehet kihozni a közlekedési rend megváltoztatásából.

– A torlódásokat, dugókat nem más okozza, mint hogy reggel a szülők viszik a gyerekeket az iskolába, a felnőttek pedig munkába igyekeznek – mondta a szakember. – Régen ezek azért nem generáltak problémát, mert nem volt ennyi jármű. Gondoljunk csak bele, sok családban két autó van és mind a kettőt használják. Sokkal nagyobb áteresztő képessége pedig nem lesz a város úthálózatának, még ha át is szervezik azt. Megjegyzem, gördülékenyebben lehetne haladni, ha az autóvezetők a körforgalmakban előzékenyebbek lennének egymással és úgy, olyan tempóban hajtanának be, mint ahogy a fogaskerekek simulnak egymásba, időt és lehetőséget adva a másiknak is a bekapcsolódásra. Ha gyalogosok is türelmesebbek volnának és elengednének egy-egy autóst, s nem akarnának feltétlenül átjutni 1 percen belül az átkelőn, akkor szerintem jelentősen javulna a helyzet.

Több évtizede autóbuszvezető Lovász László, a Lovászbusz Kft. ügyvezetője, aki érdeklődésünkre azt mondta: tapasztalatai szerint sok autós nem tudja használni a körforgalmat, mert amikor nem szükséges, akkor is megállnak. Bonyolítják a helyzetet a körforgalmak közvetlen közelében kialakított gyalogátkelőhelyek, ezek kombinálása nem volt túl jó ötlet, hiszen gyakran az áthaladó gyalogosok nagy száma miatt nem tud haladni az autós forgalom.

Szabó István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szintén úgy véli: több oka van a tumultuózus forgalmi szituációk kialakulásának.

Reggeli anziksz a Balatoni úton, a Huszti tér felé. Sajnos, a város más pontjain sem jobb a helyzet Fotó: Szakony

– Azt gondolom, az okok között találjuk az elsősorban a terek rekonstrukciójához kapcsolódó forgalomszervezési intézkedéseket – válaszolta a szakember. – Arra gondolok például, hogy régen két-két útvonalon lehetett keleti irányból ki- és behajtani a Fő utcára, ez azonban most egyen történik, illetve gyakorlatilag a Huszti téri körforgalomra terhelődik rá a keleti városrész felől érkező bejövő forgalom majdnem teljes egészében. Maga a körforgalom is problémás: a 4 ágán 4 gyalogátkelőhely van – és a példa nem egyedi. Azt gondolom, a gyalogosoknak is kicsit változni kellene fejben: sokan körül sem néznek, a torlódó autók vezetőire pedig nem gondolnak, folyamatosan, egymástól leszakadva haladnak át a gyalogátkelőhelyeken, ahelyett, hogy megállnának, előzékenyen elengednének néhány autót, aztán pedig egyszerre többen kelnének át. Habár nem körforgalom, de ugyanez a helyzet a Vásárcsarnoknál is. Egyébként létezik megoldás, a jelzőlámpával kombinált körforgalom, ahol a lámpának két fázisa van: az egyikben a gyalogosokat, a másikban pedig az autósokat engedi át. Ez szerintem segítene a Huszti téri körforgalmon, s talán kevésbé torlódnának fel a Balatoni úton és a Fő utcán az autók. A másik: a belső elkerülő utak kialakítása előremutató lépés volt, de nagyon hiányoznak a külső elkerülők, melyek kivihetnék a városból a forgalom nagy részét. A 74-es és a 61-es elkerülők elkészültek, de a többiek még nem. Továbbá a Fő utca egysávosra történő szűkítése kapcsán keletkező, onnét eltávozó forgalom helyét sem sikerült jól megtalálni, mert a Rozgonyi, Zrínyi és a Kisfaludy utcákban is rendszeresen áll a kocsisor.

Szabó Istvántól megtudtuk: 2022-re tervezi az önkormányzat a város forgalmi rendjének felülvizsgálatát. Elképzelhető, hogy ennek eredményeként újabb módosítások várhatók, könnyen lehet, hogy megszűnnek, vagy megfordulnak bizonyos egyirányúsítások, illetve megváltozhat egyes utcák forgalmi rendje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában