Megőrzendő értékek

2022.02.09. 12:00

Beszámolt munkájáról a Zalaszentgróti Települési Értéktár Bizottság

Áttekintette a települési értéktárba eddig beemelt helyi rendezvények, hagyományőrzők, építészeti és természeti értékek, s egyéb megőrzendő kincsek listáját a Zalaszentgróti Települési Értéktár Bizottság.

Szabó Judit

A Kiskastély is szerepel a helyi értéktárban

Forrás: Szabó Judit

A bizottság 2015. januárjában jött létre a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény alapján, hogy összegyűjtse és védelmébe vegye a helyi értékeket. Legutóbb idén januárban ülésezett, majd tevékenységéről beszámolt a képviselő-testületi ülésen. 

 

A helyi értéktár legutóbb 2019-ben módosult, amikor beemelték a hagyományőrző helybeli személyek közül Csiszár Tiborné népi iparművészt és Csiszár Tibor tűzi kovácsmestert, valamint a rendezvények közül a GróTrapp akadályfutó versenyt. Még abban az évben a Zalaszentgróti Villa Negra Szimpóziumot és a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakos hallgatóinak alkotótelepét is felvették a helyi értékek közé, melyek sorában ott van például Mármarosi Mária szalmafonó és tojásfestő munkássága, a tüskeszentpéteri liszt, Veress János Pintes bora, a NaturAqua ásványvíz, a kockáslilom és a Zalarét különleges növényei. A listán hét rendezvény és hét épület is szerepel.

 

A bizottsági ülésen felvetődött, hogy meg kellene vizsgálni a gasztronómiai értékeket. Javaslat hangzott el arról is, hogy Szeghy Csaba plébánossal folytassanak egyeztetéseket a vallási kegytárgyak esetleges listába vételéről. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában