Frissen Zalából

2022.02.19. 07:00

Időkapszulát találtak a zalaegerszegi templomban

Régi iratok, fényképek, térképek, újságok kerültek elő a megyeszékhelyi református templom tetőszerkezetének felújításakor a napokban.

Arany Gábor

Hodánics Péter a leletekkel

Forrás: Pezzetta Umberto

A leletről Hodánics Péter lelkész az egyházközség internetes oldalán is beszámolt, és érdeklődésünkre megmutatta lapunknak. Időkapszulának tekinthető papírhenger, valamint könyvek, újságok, térképek tárultak elénk. A kincsekre az épület déli oldalán, a falazat és széldeszka találkozásánál az ácsok bukkantak rá munka közben. 

 

A papírhengerből került elő egyebek mellett dr. Ravasz László református püspök képe, és az elmúlt nyolc évtized által erősen megviselt holmik között rejtőzött a Kalvineum által kiadott plakát, valamint az ország szétszakítottságára utaló, harci jeleneteket ábrázoló irredenta falikép is. Ott lapult a Petőfi Társaság által 1937. március 21-én kiállított oklevél is, amely tanúsítja, hogy pártoló tagjai sorába fogadták Fekete Károlyt, a gyülekezet alapító lelkészét, a templom és parókia építőjét. Ezzel emlékezett meg róla az időkapszula elhelyezője, de még nem tudni, ki és mikor rejtette el az 1942. november 29-én felszentelt templom tetőzetében. 

 

A megoldáshoz az egyházközség jegyzőkönyvének áttanulmányozása talán közelebb visz, bizakodott Hodánics Péter. Az időkapszula mellett ott volt még a Képes Vasárnap világatlasz Debrecen környékét bemutató térképe is, valamint a Képes Vasárnap 1943. június 15-i száma, amely címlapján Horthy Miklós fotójával köszöntötte a 75 éves kormányzót. Az időkapszula közelében rejtőztek még különböző könyvek, újságok is. 

A leletek könyvrestaurátorra várnak, de majd az internetre is felkerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában