Zárórendezvény Nagykanizsán

2022.03.08. 09:00

Példás volt az izraelita nőegylet működése

A Hölgyklub „Nagy női elődök” című sorozatának zárórendezvényére került sor hétfőn délelőtt az Izraelita Jótékony Nőegylet egykori székházánál.

Horváth-Balogh Attila

Az egykori székháznál Büki Pálné mondott beszédet

Forrás: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A Sugár utca 14. alatt található épület falán még 2006-ban helyeztette el néhai ­Tarnóczky Attila várostörténeti ­sorozata keretében a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó Hölgyklubja az emléktáblát, melyen ez olvasható: 1890-ben építtette Halász Elek vendéglős Sallér Lajos helyi építésszel. Emeletén volt Hotel Hungária néven a szálló, alatta az étterem. 1913-ban székháznak ­vette meg az Izraelita Jótékony Nőegylet. A város első, ­1843-as alapítású egylete több száz taggal segítette a rászorulókat. 1888-tól a „szegények tápintézetével”, 1925-től pedig – itt –az „iskolakonyhával” is. 

 

A hétfői megemlékezésen elsőként dr. Horváth László tárogatómuzsikájában gyönyörködhettek a megjelentek, majd Büki Pálné, a Hölgyklub elnöke mondott köszöntőt. 

 

– A Nagykanizsai Izraelita Nőegylet 1843-ban alakult meg a Honvéd Kaszinó épületében, és szinte töretlenül működött a második világháború közepéig – fogalmazott Büki Pálné. – Az egylet tagjai működésük több mint száz éve alatt mindenütt ott voltak, ahol segítségre szoruló embertár­sakat láttak. 

S hogyan tudtak ilyen hosszú időn át fennmaradni? – tette fel a kérdést Büki Pálné. Mint mondta: egyrészt, mert vezetőik széles látókörű, elhivatott hölgyek voltak. Másrészt, mert nem a pártoskodás, torzsalkodás kötötte le figyelmüket, éppen ellenkezőleg, az izraelita és a keresztény nőegylet a rivalizálás helyett együttműködött. 

 

 

Az esemény a Hölgyklub kórusának rövid műsorával zárult, miután dr. Németh László pártoló tag felolvasta Erdős Attila versét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában