Mérföldkőhöz érkezett a nagyközség

2022.05.11. 18:35

Közel másfél milliárdból megújult és kibővült az iskola Gyenesdiáson

Átadták az 1 milliárd 428 millió forintból megújított és kibővített gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskolát.

Péter B. Árpád

Az avatáson (b-j) Manninger Jenő, Nagy Bálint, Gál Lajos, Hajnal Gabriella, Magyar Ferenc, Lancz Tamás és Szencz Lajos, a kivitelező ügyvezetője

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Mint Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, a régi épületrész részleges felújítása mellett négy új tan- és két szaktanteremmel, továbbá külön művészeti épülettel gazdagodott az intézmény, s a diákokat mostantól tornacsarnok is szolgálja. Mindemellett kültéri, rekortán burkolatú futópályát is kialakítottak. Leszögezte: „ilyen minőségi körülmények között születnek a bajnokok, és ami legalább ilyen fontos: az egészségükre odafigyelő, azt óvó és megőrző generációk. A jövőnk ezekkel a fejlesztésekkel, beruházásokkal kezdődik”.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke emlékeztetett, az elmúlt négy évben olyan oktatási infrastrukturális fejlesztés történt Magyarországon, amire nem volt példa a megelőző időszakban. Megújult a KK fenntartásában működő csaknem ezer intézmény, amelyre több mint 300 milliárd forintot fordíthattak. „Ezzel esélyt teremthettünk minden gyermeknek, függetlenül attól, hogy hová születik” – emelte ki ünnepi beszédében, majd kijelentette: Gyenesdiáson minden adott ahhoz, hogy a ma fiataljai boldog és kiegyensúlyozott felnőtté válhassanak.

A megújult és kibővült intézményt Deák Ákos plébános szentelte fel
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Hajnal Gabriella kiemelte, ahhoz, hogy az oktatás jól működjön, szakmaiságra, infrastruktúrára és megfelelő eszközökre van szükség, s mint mondta: a gyenesdiási iskolában mindhárom teljes mértékben adott.

Manninger Jenő korábbi országgyűlési képviselő arról beszélt, a településen növekszik a gyermeklétszám, ezért szükség volt erre a fejlesztésre, amely nemcsak térségi, hanem országos jelentőséggel bír, hozzájárulva a sport- és a művelődési élet fejlődéséhez is. Emlékeztetett: három évtized alatt megháromszorozódott a település lakossága, így biztosan kihasznált lesz a felújított és kibővített intézmény.

Az avatáson az iskola néptáncos tanulói moldvai táncokat mutattak be
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Nagy Bálint országgyűlési képviselő leszögezte: egy térség számára az iskola és a gyermek jelenti a jövőt, ezért fontos, hogy a fiatalok megfelelő körülmények között készülhessenek az életre. Mint mondta, fontos, hogy legyenek közösségi terek egy településen, amire kiválóan alkalmas a most elkészült tornacsarnok is.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere hangsúlyozta, a helyi oktatás 150 éves történetében mérföldkőhöz érkezett a nagyközség, amelyért hálás a helyi közösség. Úgy fogalmazott: ezzel nemcsak az általános iskolai, hanem a művészeti, sport- és ökooktatás is új távlatot kapott a családbarát település.  
Lancz Tamás, a Kárpáti János-iskola intézményvezetője szerint nehéz időszak van mögöttük, hiszen 365 napot töltöttek „albérletben” Keszthelyen, Vonyarcvashegyen és a Természet Háza Látogatóközpontban, a diákokhoz szólva pedig arról beszélt, megállták a helyüket idegen körülmények között is úgy, hogy közben a digitális távoktatás még inkább nehezítette a helyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában