Hegyi búcsú keresztelőkkel

2022.07.04. 18:59

A magukénak érzik a helyiek a saját kezűleg épített besenyő-öreghegyi kápolnát

Vasárnap 19. alkalommal tartottak hegyi búcsút Zalaegerszegen, Besenyő-Öreghegy Péter-Pál-kápolnájánál. Az ünnepi forgatag szabadtéri szentmisével és keresztelővel kezdődött.

Fincza Zsuzsa

A keresztelőn (b-j) Vass Boglárka, Gyóni Kornél és Sebestyén Hanna az édesanyjukkal és Stróber László atyával

Forrás: Fincza Zsuzsa

Jövő tavasszal lesz húsz éve, hogy Besenyő-Öreghegy szőlősgazdái saját erőből kápolna építésébe kezdtek, s az önkormányzat támogatását élvezve 3 hónap múlva már az avatására készültek. A közösség olyannyira magáénak érzi az aprócska templomot, hogy körülötte tartják a Péter-Pál-napi búcsút, és annak szabadtéri szentmiséjén kereszteltetik meg az év közben született gyermekeket, unokákat. Eddig egyetlen búcsúi mise sem múlt el keresztelő nélkül.

Az idei szabadtéri szentmisét celebráló Stróber László apátplébánostól ezúttal Sebestyén Hanna, Vass Boglárka és Gyóni Kornél kapta meg a keresztség szentségét. Vass Boglárka szüleivel, Vass Dániellel és Molnár Tímeával Öreghegyen él, a nagyszülőknek szőlőbirtokuk van a közelben. Ő három keresztszülővel is büszkélkedhet: Vass Virág, Vass Norbert és Molnár Andrea együtt vállalta, hogy segíti a nevelését. Az egyéves Sebestyén Hanna – Károly, Antal, Éva, Anna után – az öreghegyi Juhász-família ötödik generációja. Szüleivel, Sebestyén Miklóssal és Annával Pusztaszentlászlón laknak, de sok időt töltenek az ősi birtokon. A keresztszülők, Juhász Csaba és Juhászné Seres Bernadett a család barátai. Gyóni Kornél keresztelője stílszerűen a névnapjára esett, szüleivel, Gyóni Mártával és Tóth Lászlóval a szomszéd hegyháton, Gálafejen élnek. Mint mondták, ott is „gyüttmentek”, Hajdúböszörményből és Hódmezővásárhelyről származnak, de hamar befogadó és jó közösségre találtak Zalában. Kornélt a keresztszülők, Szente Judit és Boros István mellett nővére, Hanga is elkísérte a ceremóniára.

A délutáni programon Borsos József, a búcsúi forgatagot már 7 éve szervező Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület nevében felelevenítette a kápolna építésének történetét. Büszkén említette, hogy immár saját területükön tartják az ünnepséget, hiszen az egyesület megvette azt, sőt, közösségi tér építésébe kezdett. Ha megkapják a hatósági engedélyt, nagyobb rendezvények tartására is alkalmas fedett pavilont állítanak – az alapzatát és a térkövezést a városi önkormányzat támogatásával és saját kétkezi munkájukkal már elkészítették.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében gratulált az egyesületnek s példaértékűnek jellemezte az összefogást, a munkát, amit a civil szervezet a közösségi élet érdekében végez. Gecse Péter, a településrészi önkormányzat vezetője továbbra is támogatásáról biztosította a közösséget, amely a 20 éves jubileumot remélhetően már a szabadtéren is tető alatt ünnepelheti.

A kultúrműsorban színpadra lépett a besenyői nyugdíjasklub Szivárvány népdalköre, a Besenyői Baráti Kör tánccsoportja, örökzöld dallamokkal a besenyői gyökerekkel bíró Czigola Orsolya és Apaceller Péter, operett- és retróslágerekkel Bot Gábor és Debrei Zsuzsanna, a Zegasztárból Miklós Vivien, a Royal Dance, az Ezer Rózsa Kertje és Éder Gábor. A búcsúi bálban a Simon Művek szolgáltatta a muzsikát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában