Túri Török Tibor alkotása

2022.07.06. 09:30

Imára hívó kálvária készült Egregyen, pénteken avatják

Elkészült Hévízen az egregyi kálvária, amelyet pénteken avatnak és szentelnek fel. A város további vallásturisztikai fejlesztésekre készül.

Péter B. Árpád

Az egregyi kálváriát Papp Gábor polgármester vette szemügyre az avatás előtt

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az egregyi kálvária Top-forrásból készült, a pályázatot 2019-ben nyerte el a város, amit megelőzött az ingatlanvásárlás a hegy lábánál.

– Kepli József János alpolgármesterrel közösen álmodtuk meg ezt, és bár kicsit vissza kellett vennünk a műszaki tartalomból, hiszen az utóbbi időkben elszabadultak az árak, de a kálvária elkészült – mondta Papp Gábor polgármester. – Az elmaradt fejlesztésekre újabb pályázatot nyújtottunk be, amelybe egyéb, vallási turizmust szolgáló beruházások is belekerültek, hiszen ezen a téren is szeretnénk erősíteni.

A városvezető leszögezte: Egregy megújítása is tovább folytatódik. Korábban elkészült például a hegyen át vezető borút, a már számos kitűnő kiállításnak helyet adott múzeum, az Árpád-kori templom rekonstrukciója és a csapadékvíz-elvezetés, a sor most a Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész által készített kálváriával folytatódik, amely „óriási értéke lesz a városnak, vallási és turisztikai szempontból egyaránt”, tette hozzá Papp Gábor az avatást megelőző szemlén.

A polgármester arról is beszélt: az egregyi hegy lábánál, a Hosszúföldekig most út is készül, amelyre a Magyar falu programtól nyert forrást a város. 

A kálváriát Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő és Papp Gábor polgármester avatja és dr. Udvardy György veszprémi érsek szenteli fel július 8-án, pénteken 10 órakor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában