Különdíjat is kaptak

2022.07.14. 19:30

Kiváló strandok a Nyugat-Balatonnál

Idén a vonyarcvashegyi Lido lett a Balaton legjobb strandja a Kék Hullám Zászló versenyen, amelyre rekordszámú, 45 helyszín nevezett.

Péter B. Árpád

A nyugat-balatoni strandok most is kiválóan teljesítettek, képünkön (b-j) Pali Róbert, Gál Lajos, Biró Róbert, Manninger Jenő és Nagy Bálint

Fotó: Péter B. Árpád

A zalai Balaton-part négy települése hagyományosan jól szerepel a megmérettetésen: ezúttal hat strand kapott öt- és egy négycsillagos minősítést, amit tegnap a polgármesterek közös sajtótájékoztatójukon ünnepeltek.

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő azt mondta lapunknak: nagy büszkeség, komoly eredmény mindez, amiért sok embernek jár köszönet.

– A közös jelenlét pedig jó példája annak, hogy ez a négy település együtt gondolkodik, dolgozik, ami akár kézenfekvőnek is tekinthető, hiszen Keszthelytől Balatongyörökig csak a névtáblák választják el egymástól ezeket a helyszíneket – fogalmazott a politikus, hangsúlyozva: a térség vezető ágazata a turizmus, a strandfejlesztések pedig a vendégeket és az itt élőket egyaránt szolgálják.

Nagy Bálint szerint a strand egy-egy Balaton-parti település leginkább meghatározó közösségi tere, főként ma, amikor már nemcsak nyári élményeket kínálnak a fürdőzőhelyek, hanem 12 hónapos élményt nyújtanak, rendezvényekkel, sokakat megmozgató programokkal.

A nyugat-balatoni strandok most is kiválóan teljesítettek, képünkön (b-j) Nagy Bálint, Manninger Jenő, Pali Róbert, Gál Lajos és Biró Róbert
Forrás: Péter B. Árpád

Vonyarcvashegy idei elsőségéhez a zsűri értékelése szerint hozzájárult a strand előtti nagy, ingyenes parkoló, a vízben lévő játszóhajó, a májusban felavatott cumifa, továbbá számos gyerekbarát szolgáltatás, és az is, hogy a mai igényeket kielégítő, kulturált vendéglátóhelyek szolgálják a látogatókat.

– Mi nem három hónapra tervezünk a strandunkkal, hanem egész évben nyitva tartó, többgenerációs rekreációs központként tekintünk a Lidóra – fogalmazott Pali Róbert polgármester. – Ez a szemlélet két és fél éve kezdődött, hiszen addig is méltán népszerű volt a

vonyarcvashegyi strand, a legjobbak között említették, de a legmagasabb kitüntető címet azért tudtuk elnyerni, mert kitűztünk célokat, a beruházásaink, projektjeink pedig egymásra épülnek.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere kiemelte: nagy a verseny, mert egyre jobbak a szolgáltatások, főként a kormányzat strandfejlesztési programjának köszönhetően, s a város is igyekszik saját különlegességeit hangsúlyozni.

– A Városi Strand különleges helyszín a Szigetfürdővel és a környezetével, s egyre jobb szolgáltatásokat nyújt – mondta a politikus. – Erre fordítottuk a pályázati forrásokat, amit az öt csillag mellett két különdíj is igazol. A nyitottabb Libás Strand is közkedvelt, a Helikon pedig elhelyezkedése miatt ugyan picit hátrányos helyzetű, de helyben fontos szerepe van. A jövőben még lehet korszerűsíteni a kiszolgálóhelyiségeket, emelni a gasztronómia színvonalát, s persze szükség van újabb és újabb játszóhelyekre.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere leszögezte: a kétszer öt csillag mellett fontos számukra, hogy a környezet- és klímatudatosságukat különdíjakkal ismerték el.

– A családbarát szemlélet mellett próbáltunk energia- és vízhatékonyak maradni, s koncepciózus fejlesztéseket megvalósítani – szögezte le a nagyközség első embere. – Ez a gyümölcs beérett, amit bizonyít, hogy egy ideje rendre öt csillagos minősítést kapnak a strandjaink, most pedig a „legzöldebbnek” járó kitüntetést is nekünk ítélték.

A balatongyöröki strand ezúttal is ötcsillagos minősítést érdemelt, amely az eddig tapasztalatok szerint növeli a vendégforgalmat, az érdeklődést – bocsátotta előre Biró Róbert polgármester.

– Örömteli, hogy a négy nyugat-balatoni település ilyen magas színvonalon képes szolgáltatni – szögezte le a község vezetője, majd saját strandjukkal kapcsolatban megjegyezte: igazán természetközeliek karbantartott zöldfelületeikkel, 60-70 éves platánfasorukkal, ráadásul az egyik legszebb kilátás a strandjukról nyílik a szigligeti medencére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában