Őrzik az identitásukat

2022.08.22. 19:00

Együtt ünnepelték az államalapítást, a hazát, az otthont, családot és az új kenyeret a zalabesenyőiek

Az immár több évtizedes hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án az államalapítás és az új kenyér ünnepén tartották a több mint ezer éves múlttal, Árpád-kori kápolnával büszkélkedő Zalabesenyőben a városrészi és a családi napot.

Fincza Zsuzsa

A Szivárvány Dalkör műsorával szent királyunk élete előtt tisztelgett

Forrás: Fincza Zsuzsa

– "Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható." – köszöntötte Kosztolányi Dezső gondolataival a közösségi ház udvarán összegyűlt közel háromszáz résztvevőt Gecse Péter alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője, beszédében kiemelve, hogy a magyar identitás, a hazaszeretet emberléptékű megfelelője a település, ahol mindennapjaikat élik, a család, amelyben nevelkedtek, s ahol gyermekeit nevelik.

A gellénházi Vajda József Népdalkör produkciója az új kenyér születését mutatta be a búza vetésétől, az aratáson, az őrlésen, a dagasztáson át a sütéséig
Forrás: Fincza Zsuzsa
A zalabesenyőiek saját sütésű kenyereit Gecse Péter, a térség önkormányzati képviselője, Balaicz Zoltán polgármester, és Stróber László apát, esperes-plébános szegte meg és szeletelte fel
Forrás: Fincza Zsuzsa

– Bátran mondhatjuk, városunk minden településrészének saját arca, egyénisége van, s ennek őrzését önkormányzatunk messzemenően támogatja, hiszen általuk olyan sokszínű Zalaegerszeg közösségi élete. Városunk erénye, hogy lakói úgy őrzik besenyői, botfai, pózvai, ebergényi, bazitai, csácsi, ságodi, andráshidai, erzsébethegyi, vorhotai vagy éppen belvárosi identitásukat, hogy közben büszkén zalaegerszeginek vallják magukat. Valaha a városrészeink önálló települések voltak, így természetes, hogy az ott felnőttek még a "falujukba" mennek haza, de néhány évtized múlva az új generációnak már mindez a múltat jelenti. Ezért is olyan fontos, hogy a közösségek megőrizzék hagyományaikat, szokásaikat – hangsúlyozta lapunknak Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

Az Albatrosz Tánc Sport Egyesület több látványos produkcióját is bemutatta
Forrás: Fincza Zsuzsa
A rendezvény alatt a gyermekek is jól érezhették magukat
Forrás: Fincza Zsuzsa

– A zalabesenyőiek legnagyobb ünnepe nem véletlenül augusztus 20., hiszen ilyenkor együtt ünnepelhetjük a számunkra legfontosabbakat, szent királyunkat, a hazánkat, a családunkat, s az új kenyeret, amely az élet és az otthon szimbóluma. Akárcsak régen az Anna napi, és ősszel a Katalin napi búcsúra, most is hazalátogatnak az unokák, eljönnek a rendezvényre az elköltözöttek – igyekszünk számukra emlékezetes délután szervezni – fogalmazott Horváth Miklós, a Besenyő a 2000-es Években Alapítvány elnöke.

A szomszédos városrész muzsikus csapata, a Botfai Citerazenekar rendszeres fellépője a besenyői ünnepségnek
Forrás: Fincza Zsuzsa
A Besenyő Baráti Kör vidám táncokkal szórakoztatta a nagyérdeműt
Forrás: Fincza Zsuzsa

A besenyőiek saját sütésű új kenyerét Stróber László apát, esperes-plébános szentelte meg, felhívva a figyelmet a magyarság büszkeségére, mely szerint a világon egyetlen uralkodóháznak sincs annyi szentje, mint az Árpád-háznak, melynek kézzel fogható emlékét a dombtetőn magasodó Szent Katalin kápolnának köszönhetően a helyiek is őrizhetik. A megszentelt kenyereket Balaicz Zoltán polgármester, Gecse Péter képviselő és Stróber atya szegte meg, majd szeletelte fel, hogy megkóstolhassák a jelenlévők is.

A rendezvény alatt a gyermekek is jól érezhették magukat
Forrás: Fincza Zsuzsa
Esteledve saját készítésű pincepörkölttel látták vendégül mind a 300 vendéget
Forrás: Fincza Zsuzsa

Az ünnep fényét a helyi Szivárvány Dalkör és a gellénházi Vajda József Népdalkör Szent István életéről, az új kenyér születéséről szóló műsorral emelte, a jókedvről, a szórakozásról az Albatrosz Tánc Sport Egyesület, a Botfai Citerazenekar, a Besenyői Baráti Kör fellépése és a "Trax" zenekar muzsikája gondoskodott. A gyerkőcöket mindeközben játszóház, arcfestés, pónilovaglás, trambulin és ugráló-vár szórakoztatta. A közösen elfogyasztott vacsora után a közben eleredt eső sem szegte kedvét a résztvevők többségének, a rendezvény zárásaiként, a sátrak alá húzódva együtt énekelték az operett slágereket Debrei Zsuzsannával és Hertelendy Attilával, a Hevesi-színház színész-énekeseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában