A hit és az emberség nevében gyűjtöttek a gazdák

2022.11.18. 20:00

Magyarok Kenyere adományozóünnepség Zalaegerszegen

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programsorozat adományátadó-ünnepségét tartotta pénteken délután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei szervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyarok Kenyere Alapítvány a városi hangverseny- és kiállítóteremben.

Mozsár Eszter

Felvételünkön balról jobbra: Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei elnöke, Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Süle Katalin, a NAK alelnöke, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Gecse Péter alpolgármester.

Fotó: Seres Peter

Idén harminc szervezetnek és intézménynek nyújtották át az adományozó okiratot és a jelképes lisztet. Zala megyében mintegy 40 tonna búzát és 400 ezer forintot ajánlott fel közel 250 önzetlen adakozó gazda, hangzott el az ünnepségen.

A megjelenteket a város nevében Vigh László országgyűlési képviselő és Gecse Péter alpolgármester köszöntötte, mindketten a gazdák önzetlenségét, segítő szándékát emelték ki beszédükben.

Az esemény háziasszonya Süle Katalin, a NAK alelnöke volt. Ő arra emlékeztetett, hogy a 12. alkalommal indított program a magyarok összefogását jelképezi szerte a Kárpát-medencében. A 15 millió búzaszem 15 millió kinyújtott kezet jelent a rászoruló gyermekeknek, akik önhibájukon kívül kerültek szerényebb körülmények közé. Ezek a gyerekek jelentik a nemzet jövőjét, sorsuk a mi felelősségünk, mondta a a Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége elnöke.

Ugyancsak a gazdák önzetlenségét, a program erejét hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. Úgy fogalmazott: az adakozóknak nem volt kérdés, hogy segítsenek, hiszen számukra volt egy belső parancs, méghozzá az erkölcs, a hit, az emberség, a jövő építésének parancsa. Az akció erejét mutatja, hogy idén már a diaszpórában élők is csatlakoztak. A búzaszentelés, a gyűjtőpontok kijelölése, a búza összehordása és összeöntése, a liszt megőrlése és az adományozás egy olyan folyamat, ami az egész magyarságot összefogja. A határon túl ma már annyit adnak össze a gazdák, mint az anyaországban, jelezte Jakab István.

Az ünnepi műsorban Gubinecz Ákos Junior Prima díjas népdalénekes és Zombó Anna, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 9. osztályos tanulója működött közre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában