Ünnepi lomtalanítás, piros fehérnemű, csók a fagyöngy alatt

2022.12.30. 19:30

Bolondságok, babonák világszerte: Nem mindegy, hogy miként lépünk az új esztendőbe

Szilveszterkor egy kicsit babonássá válunk, de nézzük, hogy a világ más táján miként fordulnak rá az új esztendőre.

Mozsár Eszter

Csók a fagyöngy alatt, ez nagyon sok angolszász országban kedves újévi rítus.

Forrás: shutterstock

Az óévet már az ókorban is elbúcsúztatták, a nyugati kultúrában az ókori rómaiak nevezték ki az esztendő kezdetének január elsejét. A középkori Európában a vallásos jelleg miatt március 25-én kezdődött az év. Az újév ünneplése leginkább a keresztény kultúrákban szokás, más vallások esetén a Hold állása alapján ünneplik az újév elérkezését. Eltérő napokon ünneplik az újévet többek között Vietnámban, Kínában, Thaiföldön, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban is.

A szilveszteri szokások közös célja a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni. A zajkeltő szokásokkal az ártó, rontó erőket tartjuk távol a háztól. A hiedelmek szerint a malac befelé túr, így a szerencsét a házba túrja, ezért célszerű malacot fogyasztani. A csirkék viszont kifelé kaparnak a házból, így abból készült étel nem javasolt újévkor. Különleges állat a hal is. Ahány pikkely, annyi pénz, viszont máshol úgy tartják, hogy a hallal elúszik az ember szerencséje.

De nézzük, hogy miféle hiedelmek élnek a nagyvilágban. Írországban szilveszterkor jósolják meg az ország politikai jövőjét. Amennyiben új év előtt nyugati szél fúj, akkor gazdagság és jóllét vár az országra, amennyiben keleti szél, akkor a brit befolyás fog erősödni a következő esztendőben.

Angliában és persze Észak-Amerikában nagy hagyománya van a fagyöngynek. Ha a szerelmesek éjfélkor fagyöngy alatt csókolóznak, akkor egész évben elválaszthatatlanok lesznek. A svédek az újév kezdete előtt házi készítésű gyertyákat ajándékoznak egymásnak, ugyanis a hagyományok szerint a fény az öröm és a vidámság szimbóluma. A spanyolok éjfélkor minden egyes harangozásnál bekapnak 1-1 szőlőszemet, hogy szerencsét hozzanak az újévre. Ha elszámolják magukat, balszerencse vár rájuk. Az olaszoknál jobb, ha újévkor a fejünk fölé nézünk, ugyanis a hagyományok szerint ekkor hajigálják ki a régi kacatokat. Dél-Afrikában ugyancsak elterjedt az ünnepi lomtalanítás. Nagyobb bútoroktól vagy elektronikai cikkektől is megszabadulnak az ablakokon keresztül. A veszélyes újévi hagyomány ellen a rendőrség is küzd, ugyanis nem ritkák a sérülések sem. Az olaszok szilveszter estéjén piros fehérneműt viselnek, mert az a babonák szerint szerencsét hoz, éjfél után pedig 12 szőlőszemet esznek. Ők tehát a dél-amerikai és a spanyol szokásokat gyúrták össze.

Nézzük most Dél-Amerikát, például Mexikóban, Argentínában, Ecuadorban és Peruban elengedhetetlen kelléke az újév köszöntésének az új alsónemű viselése. Aki szerelmet szeretne találni, az vöröset, aki gazdagságra szeretne lelni, az sárga fehérneműt visel.

Az olaszokkal ellentétben Indiában nem szabad újév napján semmit sem kidobni vagy kivinni a házból, még a szemetet sem. Észak-Indiában újév napján tavaszi színű virágokat viselnek: a nők sárga, míg a férfiak rózsaszín, piros, lila és fehér kombinációkat.

Az év utolsó és első napjain sok miniden tilos. Ne vigyük le a szemetet, ne mossunk, ne takarítsunk, ne teregessünk, ne hívjunk orvost, és ne is menjünk el hozzá. Olyan lesz az évünk, amilyen az első napunk, tartja a mondás. Házunkból ne adjunk ki semmit, ne tegyünk olyan fogadalmakat, amiket úgysem tartunk be. És mindenekelőtt ne veszekedjünk, mert akkor bosszús évnek nézünk elébe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában