Korszerűsítés

2022.12.11. 18:00

Energetikai fejlesztéseket adtak át Reszneken

Megújult önkormányzati épületeket, a művelődési és a közösségi házat avatták fel vasárnap a településen az energetikai korszerűsítést követően.

Korosa Titanilla

A művelődési ház színpadán vágta át a nemzeti színű szalagot Csiszár Balázs önkormányzati képviselő, Pácsonyi Imre, Kercsmár István, Vigh László, Bundics Lajos képviselő

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A beruházásra több mint 71 millió forintot nyert el az önkormányzat a TOP-programban. A munkálatokról Kercsmár István számolt be a projektet lezáró ünnepségen. 

– Mikor 2010-ben először megválasztottak Resznek polgármesterének, elhatároztam, hogy a falu középületeit igyekszem megmenteni, nem hagyom, hogy romoljon az állapotuk és emellett funkciót is kell, hogy találjunk nekik – kezdte. – Így került sor az orvosi rendelő, a kultúrház, a volt iskolaépület, mint közösségi ház, az óvodaépület pedig mint zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemmé alakítására, felújítására. Nagy öröm volt számunkra, hogy elnyertük a TOP-pályázaton a több mint 71 millió forint támogatási összeget az épületek energetikai korszerűsítésére. Mindkét helyen megvalósult a homlokzat és a födém szigetelése, a fűtés korszerűsítése, napelemes rendszer került a közösségi ház tetejére, akadálymentesített mosdók és parkoló készült. A régi konvektorokat lecseréltük korszerű kondenzációs kazánnal működtetett radiátoros fűtésre, ami magasabb hatásfokú. Ami a fogyasztási adatokat illeti: várhatóan mintegy 2,5 millió forint energiaköltség megtakarítását érhetjük el éves szinten. 

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Hozzátette, hogy reméli, hogy ennek lesz haszna és fenn tudják tartani, működtetni az épületeket, hiszen a következő évben a gázt hétszeres, az áramot pedig több mint kétszeres áron tudják vásárolni. Ha egy központi épületet működtetnek a magas energiaárak miatt, ennek a célnak a közösségi ház felel majd meg. 

A további tervekről szólva elmondta, hogy folytatódik a faluközpont megújítása, az utak rendbe tétele, a régi ÁFÉSZ épület hasznosítását és játszótér kialakítását is tervezik. Mindezen beruházások élhetőbbé teszik a települést, ennek eredménye, hogy több család is beköltözött az utóbbi időben.  

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos méltatta a beruházást, gratulált a faluban eddig megvalósított felújításokhoz, valamint a mezőgazdasági programhoz. Mint mondta: kell az ilyen jó minta, mely más településeknek példát nyújthat.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke szintén gratulált a beruházáshoz. Úgy fogalmazott, hogy a településen szép a környezet és a közösséghez is jó tartozni, ez élővé teszi a falut. 

A nemzeti színű szalag átvágása után Pete Polgár Máté plébános áldotta meg a megújult létesítményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában