Kiakadt az ÉVE a rendezvényszervező ajánlatán

2022.12.13. 17:30

Jövőre bővítik a térfigyelő rendszert Nagykanizsán

A térfigyelő kamerarendszer bővítéséről, a nagykanizsai Sport és Rendezvényszervező Kft. további sorsáról, a Zárda utcai kollégium egyetemnek történő átadásáról és a Honvéd Kaszinó jövőjéről is szó esett a keddi közgyűlésen.

Pásztor András

A Honvéd Kaszinó sorsáról is tárgyalt a testület, döntés egyelőre nem született

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A testület elsőként a rendőrség szakmai beszámolóját hallgatta meg a városban kiépített térfigyelő kamerarendszerről. Mint elhangzott: a 142 kamera egyrészt visszatartó erővel bír a közterületi bűnelkövetések tekintetében, másfelől a felvételek komoly segítséget nyújtanak a bűnesetek felderítése kapcsán. A beszámoló keretében a kamerarendszer bővítésére, illetve a régi eszközök cseréjére tett javaslatot a rendőrség, valamint jelezték, hogy az operátori szobát is bővíteni szükséges.

A beszámolót követően az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója jelezte: a jövő évi költségvetésben 10 millió forintot szeretnének elkülöníteni a kamerarendszer bővítésére és modernizációjára. Bizzer András alpolgármester ezt az összeget szerette volna a duplájára emeltetni, ám ezt a javaslatot végül nem támogatta az ÉVE-frakció.

A Nagykanizsai Sport és Rendezvényszervező Kft.-vel kapcsolatos előterjesztés komoly felháborodást váltott ki az ÉVE-frakcióból. Mint ismeretes, ezt a céget azért hozták létre – az önkormányzat kisebbségi tulajdonával –, hogy rendezvényeket szervezzen a Kanizsa Arénába. A többségi tulajdont birtokló Hotel & More Szállodák Zrt. vezetője, Klemm Balázs azzal az ajánlattal kereste meg az önkormányzatot, hogy részesedését névértéken eladná a városnak, mivel az elmúlt időszakban a társaság működését hátrányosan befolyásoló, politikai indíttatású közgyűlési döntések születtek. Mindez pedig bizonytalanná tette a Kanizsa Aréna működését, így a rendezvények szervezését is.

A Nagykanizsai Sport és Rendezvényszervező Kft.-t azért hozták létre, hogy rendezvényeket szervezzen a Kanizsa Arénába. Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az üggyel kapcsolatban dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője fejtette ki álláspontját. Mint mondta: a közös cég alapítása óta eltelt másfél évben egyszer sem találkoztak Klemm Balázzsal, jóformán azt sem tudják, ki is ez az ember. A cég az elmúlt másfél évben egyetlen rendezvényt sem szervezett a Kanizsa Arénába, ráadásul taggyűlést sem hívtak össze, így érdemben kommunikálni sem tudott az önkormányzat a cég többségi tulajdonosával és vezetőjével. A fentiek miatt az önkormányzat tulajdonosi bizottsága vizsgálatot indít, s vélhetően jogi lépéseket is tesz.

A közgyűlés a Zárda utcai kollégium ingatlanhasználati szerződését is módosította. Az épületet eddig a Kanizsa Felsőoktatásáért Alapítvány üzemeltette, ám most ezt a jogot a Pannon Egyetem veszi át. Lényegében nem változik semmi, az épület továbbra is az egyetemen tanuló hallgatók kollégiumaként működhet.

Hogy mi lesz a Honvéd Kaszinó sorsa, arról is tárgyalt a testület. Mint elhangzott: az épület az önkormányzat tulajdonában van és egy korábbi megállapodás értelmében az intézményben folyó közművelődési tevékenységhez támogatást nyújt a város, illetve a rezsiköltségeket is az önkormányzat finanszírozza. Ugyanakkor az önkormányzat szűkülő anyagi korlátai miatt megváltozott helyzetben a testület szeretné felülvizsgálni a lehetőségeket, mind az ingatlan hasznosítását, mind pedig az ott folyó szakmai munkát illetően, illetve az intézményben működő civil szervezetek további működésére, elhelyezésére vonatkozóan.

A keddi ülésen több javaslat is elhangzott, többek között, hogy a Honvéd Kaszinó tagozódjon be a Kanizsa Kulturális Központba, ám erre vonatkozó döntés nem született. Az önkormányzat egyelőre a lehetőségeket vizsgálja, a téma a februári közgyűlésen kerülhet napirendre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában