Az eddigi négy helyett három lesz

2023.01.08. 16:00

Átalakítják a háziorvosi körzeteket Lentiben

A jelenlegi négy helyett három, az alapellátás körébe tartozó felnőtt háziorvosi körzetet kíván kialakítani 2023. február 1-től a körzethatárok módosításával a város önkormányzata.

Korosa Titanilla

Több oka is van, hogy átalakítják a városban a háziorvosi körzeteket

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Több alkalommal is tárgyalta az ügyet a testület önkormányzati ülésen az elmúlt évben. Elhangzott a döntés indoklása során, hogy a 3. számú felnőtt háziorvosi körzetben praxisjoggal rendelkező dr. Zsirai Marianna 2022 májusában nyugdíjba vonult. Azóta a körzetben – az önkormányzatnak a praxis betöltése érdekében tett erőfeszítései ellenére – csak helyettesítéssel biztosított az ellátás, dr. Seresné dr. Pirkhoffer Katalin, a 2-es körzet háziorvosa január 31-ig, a körzetek átalakításáig látja el így a feladatot.

Gondot jelentett már a tavalyi év utolsó időszakában is a háziorvosoknak, hogy a jelen gazdasági helyzetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által nyújtott központi finanszírozás nem követte a felmerülő kiadásaikat. A képviselő-testület emiatt döntött akkor arról, hogy a város átvállalja a háziorvosok támogatására a rendelők rezsiköltségét novembertől. A körzetek átalakítását indokolja továbbá, hogy dr. Völgyi Edina, az 1. számú körzet háziorvosa október elején benyújtotta felmondását, a háziorvosi feladatokat 2023. április 1-ig látja el, ezután az önkormányzatnak kell gondoskodnia az ellátásról. Emellett fontos szempont a döntés meghozatalában Lenti lakosságszámának csökkenése. Míg az 1990. január 1-jei népszámlálás időpontjában a lakónépesség száma 8779 fő volt, 2022. január 1-jén már csak 7056. Az 1723 fős csökkenés megközelítőleg egy jelenlegi felnőtt háziorvosi körzet ellátotti számával egyezik meg.

Sajnálatos módon az országban egyre több a betöltetlen háziorvosi körzet, az önkormányzatoknak az orvoshiány miatt komoly erőfeszítéseket kell tenniük, ha e feladatot biztosítani kívánják. Lenti területi adottságait figyelembe véve három háziorvosi körzet kialakítása során is biztosítható az egészségügyi alapellátásról szóló törvényben meghatározott kötelezettség úgy, hogy a háziorvosi rendelők a körzetek legtávolabbi pontjaitól is 15 percen belül gyalogosan megközelíthetőek legyenek. A területi elérhetőség a városrészekben is biztosított, hiszen minden településrészen rendelkezésre áll orvosi rendelő. Ezzel a megoldással a háziorvosi ellátás finanszírozhatósága is biztosítható lesz, a körzetek lakosságszáma a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakul.

A háziorvosi körzetek felosztása február 1-től

I. számú háziorvosi körzet: Akácfa utca, Alkotmány utca, Arany János út, Átkötő utca, Béke utca, Bem út, Bethlen Gábor utca, Bocskai utca, Boglárka utca, Cserépgyár utca, Damjanich út, Fűz utca, Gyár utca, Hársfa utca, Hegyalja utca, Iskola utca, Jókai utca, Lehel utca, Nyár utca, Petőfi út, Rákóczi utca, Rozmaring utca, Szombathelyi út, Tavasz utca, Thököly utca, Zajda tanya

II. számú háziorvosi körzet: Boróka utca, Ciklámen utca, Csalogány utca, Csörgő utca, Dankó utca, Fenyő utca, Gát utca, Hóvirág utca, Hunyadi utca, Kankalin utca, Kápolnai út, Kishegyi utca, Kossuth út, Kölcsey Ferenc út, Liget köz, Lovarda utca, Mihályfai út, Nefelejcs út, Nyírfa utca , Pacsirta utca, Petőfi tér, Sport utca, Sugár út, Szövetkezeti utca, Táncsics utca, Temető utca, Tölgyfa utca, Tőzike utca, Tulipán utca, Vadvirág utca, Zöldmező utca

III. számú háziorvosi körzet: Ady Endre utca, Bánffy Miklós utca, Bottyán János utca, Budahegyi utca, Csibodai utca, Deák Ferenc utca, Dózsa György út, Előhegyi utca, Felső-Budahegyi utca, Gyöngyvirág utca, Harangláb út, Hermánvölgyi út, Homokbánya utca, Honvéd utca, Ifjúság útja, József Attila utca, Kinizsi utca, Kisfaludy utca, Lentihegy, Máhomfai hegy, Máhomfai utca, Nyugati-rend utca, Széchenyi István tér, Szőlőhegy utca, Szunyogdomb utca, Takarék köz, Telek utca, Templom tér, Termál utca, Tompa Mihály utca, Törökerdő utca, Vörösmarty utca, Zrínyi Miklós utca

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában